Најновије

АЛБАНСКА КОАЛИЦИЈА ПРЕЛАЗИ НА СТРАНУ ПОБЕДНИКА? Почињу преговори

Носилац Албанске изборне листе “Генци Ниманбегу-Ник Ђелошај” и председник Општине Тузи Ник Ђељошај рекао је у интервјуу за Вијести, да је претходних дана имао неформалне контакте са појединим лидерима нове скупштинске већине и поручио да ће преговарати о уласку у власт, али и да то не значи да ће договор бити постигнут.

Тузи (Фото: Јутјуб)

Из вашег обраћања бирачима стиче се утисак да делите вредности и принципе које је објавила и нова скупштинска већина. Да ли то значи да сте сада ближи могућој одлуци да будете дио нове власти?

Ја мислим супротно, да вредности које су они кроз споразум потписали, ми смо радили пуни низ година да буду остварења Црне Горе. Драго ми је да се сложила и нова скупштинска већина са нашим остварењима и да се обавезала да ће радити на учвршћивању истих. Ми смо и током кампање презентовали програм за преузимање одговорности у будућој влади, не знајући исход избора. Само кроз институције система може се реализовати зацртано и планирано за свој народ, а посебно ова теза важи за мањине. Преговараћемо највероватније, али то не значи унапред да ћемо се договорити.

Наша листа је формирала радну групу која ради на платформи за евентуалне преговоре о учешћу Албанске листе у извршној власти, а која ће садржати сва животна питања за наш народ – и да се поштују и надограђују национална спољнополитичка опредељења да Црна Гора настави свој пут ка Европској унији и евроатлантски пут. Није питање да ли мањине желе да буду део власти, него да ли новоформирана већина жели да прихвати наше демократске захтеве!

Јесте ли имали неформалне контакте са неким од званичника три коалиције? Са Дританом Абазовићем сте некада делили посланички клуб, са Демократама сарађујете у Тузима?

Да, имали смо неформалну комуникацију са неким од лидера три коалиције. У праву сте, Дритан је био и председник клуба посланика Албанска алтернатива на мој предлог. Тада сам имао одличну сарадњу и комуникацију, што тренутно са њим лично немам осим званично, али са доста функционера из ГП УРА имам.

Мислим да се Дритан превише залетео, поготово кад говори о мањинским партијама. Позивати да будемо партнери, а на другој страни оптужити нас и прозивати на разне начине, није коректно али ни озбиљно, једино ако је можда тај позив само формалан, видећемо. Мој савет му је да мање прича и више ради на преузимању одговорности. Дритан не представља Албанце, исти третман код представљања Албанаца има као Халил Дуковић и Луиђ Шкреља, они представљају своје партије. Ми имамо одличну комуникацију са Демократама. Заједно вршимо власт у Тузима, и на обострано задовољство одлично сарађујемо. Од све три коалиције које врше већину, од Демократа није било испада када су мањине у питању, ни пре ни након избора, што је за поштовање.

Да ли је подршка амбасаде САД новој власти утицала на ваше промишљање?

Албанска листа и наш народ дели заједничке вредности са политиком САД, тежимо да имамо компатибилну политику и подударност, као најпроамеричкији народ изван Америке. САД су пуно учиниле за Црну Гору и регион, снажно ћемо се залагати да заједнички радимо да учврстимо достигнућа.

Америчка амбасада је поздравила демократски изборни процес и као демократска држава поштује вољу народа, нисам схватио то као подршку новој или старој власти! Ми смо свесни нових изазова албанског народа у Црној Гори који траже посебну пажњу и одлучност албанског политичког фактора у Црној Гори у духу принципа да о Албанцима могу одлучивати само Албанци.

У политици нема лаких одлука, народ је већински код Албанаца нас изабрао да донесемо одлуке у име њих и за њих. Сигуран сам да ћемо одлуке донети -руководити се само у интересу Албанаца и напретка Црне Горе.

Кључна питања: Валданос, децентрализација администрације, разграничење морског добра

Из Албанске листе је саопштено да су на састанку у Улцињу размотрени резултати избора, актуелна политичка ситуација после њиховог званичног проглашења, као и остварени контакти и разговори конституената листе током тог периода.

„Одлучено је да се формира радна група која ће саставити платформу за могуће преговоре о учешћу листе у вршењу власти, а која ће садржати сва животна питања која су иницирана од наших субјеката“.

Наводи се да су то Валданос, децентрализација администрације, просторно планирање, приватизације или одређивање линије разграничења морског добра у законским оквирима. „Као и нови изазови за албански народ у Црној Гори који траже посебну пажњу и одлучност албанског политичког фактора у Црној Гори у духу принципа да о Албанцима могу одлучивати само Албанци“, саопштено је, пишу Вијести.

Шта се десило при покушају бомбардовања Острога, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА