Најновије

АНАЛИТИЧАРИ: Харадинајев захтев за учешће у дијалогу за политичке поене и ценкање

Бивши косовски премијер и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изгледа да ће повући из делегације за дијалог министра правде Сељима Сељимија и министарку спољних послова и дијаспоре Мељизу Харадинај Стублу.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Све то Харадинај чини, како се наводи, да би себи створио место у тиму за дијалог, а са тим захтевом очигледно се сложила и његова странка.

Као што је речено, ако је тако нешто Харадинајев захтев и жеља, имаће подршку осталих чланова.

"Имали смо састанак Управног савета, али о тако нечему се није разговарало, немам информација. Наравно, ако се ово догоди, то би било добро и за Косово, јер Харадинај има право искуство у дијалогу и имао би подршку АБК", рекао је званичник АБК.

Из прошлости Харадинајевог учешћа у дијалогу, додаје се, видело се да он није погодна особа.

Харадинај се на самиту у Берлину сукобио са тамошњом косовском делегацијом, али и са премијером Албаније Едијем Рамом и председником Француске Емануелом Макроном.

Стручњак за политичка питања Расим Аљија рекао је да би учешће Харадинаја у делегацији само допринело његовој предизборној кампањи и ништа више.

"Пре свега, време јединствених група и учешћа лидера у процесу дијалога припада прошлости. Оно што покушава Харадинај наводно је убрзавање дијалога и да не дозволи да се тргује на штету Косова, а како би се изградио наратив да је Харадинај зауставио штетне процесе на рачун Косова", поручио је Аљија.

Према његовим речима, све је то изборна кампања, јер је познато да најновије анкете показују да у тренутној политичкој ситуацији избори не одговарају ниједној политичкој странци, осим Самоопредељењу.

Навео је и да Харадинај покушава да игра улогу лидера и диктира агенду влади, па испада да се понаша као премијер, а да у ствари није премијер.

"Харадинај покушава да игра улогу лидера који узима ситуацију у своје руке и практично диктира агенду владе, жели да буде премијер, без да је легално на тој функцији. Зна се његова деструктивна улога са ставовима према многим процесима, посебно у дијалогу са Србијом, али не можемо знати његов приступ дијалогу", оценио је Аљија.

Мишљења је такође да је добро што се Харадинајев захтев од почетка деконструише, јер су се његови захтеви повећали, а то потврђује и чињеница да он тражи место председника.

"Важно је од почетка деконструисати овај захтев Харадинаја, јер су се његови захтеви већ повећали, а када се дода чињеница да га је његов странка кандидовала  за председника, познато је да се захтеви само повећавају и то није његов први или други захтев јер је он такође четири пута за редом тражио мандат премијера, добио је два пута и подносио оставке у оба случаја", нагласио је Аљија.

Истакао је да је сада пре свега неетично и неморално да тражи и има активну улогу у процесу дијалога, без обзира на његове добре намере и додао да не постоји легитимитет, нити морална нити политичка етика да Харадинај буде укључен у дијалог.

"Нема легитимитета, нема морала, нема политичке етике. То је само за стварање  наратива у јавности да је он спаситељ Косова и да од тога зависе многи процеси, а самим тим и процес дијалога", поручио је Аљија.

Владајућа коалиција је од почетка одржавана у животу са жестоким тензијама између партнера и претњама Харадинајеве странке напуштањем коалиције.

Свет у неверици, руски бомбардери оборили светски рекорд! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА