Најновије

КОРОНА ХАОС ПОНОВО КРЕЋЕ: Када ће опет увести крантин?

Укупан број заражених коронавирусом у свету прешао је 30 милиона. Израел поново проглашава карантин, док Француска и Велика Британија уводе нове рестриктивне мере.

Илустрација (Фото: Pixabay. com)

Британија и Француска најавиле су нове рестрикције пошто број новозаражених у обе земље наставља да прогресивно расте.

На северистоку Енглеске, око два милиона људи до даљег неће моћи да се окупља нити састаје мимо куће, док ће баровима и ресторанима радно време бити скраћено. Нове мере подразумевају и да је дозвољено окупљање до највише шест особа.

Француска се сада налази у фази у којој бележи више од 10.000 нових случајева на дневном нивоу, а после увођења рестрикција ове недеље у Марсеју и Бордоу, за повратак мера спремају се Лион и Ница.

Регионални директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге истакао је да рекордни скокови новозаражених на читавом континенту треба да “послуже као позив за буђење” и додао да иако је драстичан раст броја новозаражених делом и резултат свеобухватнијег тестирања, он свакако указује на забрињавајућу стопу трансмисије у Европи.

Од Kовида-19 досад је у свету преминуло најмање 943.000 људи.

Најтеже погођена земља у свету и даље су Сједињене Америчке Државе са најмање 6.650.570 заражених и најмање 197.364 преминулих, а одмах иза САД налази се Индија са више од пет милиона оболелих и најмање 83.000 преминулих, и Бразил са око 4,5 милиона заражених и више од 134.106 преминулих, према подацима Универзитета Џонс Хопкинс.

Француска и Шпанија сада бележе већи дневни раст него током пика у првом таласу пролетос.

Италија

Пошто у Италији поново расте број новозаражених, власти су прописале затварање свих клубова и плесних дворана, а обавезно је ношење маски на свим местима од 18 чаосва поподне до шест ујутру.

Деца су се вратила у школу после шест месеци паузе, иако су школе у појединим областима упозориле да нису спремне за отварање.

Данска

Данска је била једна од првих европских земаља која је отворила школе у априлу, али је крајем августа број заражених почео нагло да расте.

У Копенхагену и околним областима где се бележи раст, барови, ресторани и ноћни клубови раде до десет часова увече.

Чешка

Ова земља регистровала је 17. септембра 3.130 заражених за 24 сата – колико је регистровала за цео март. Ово је био трећи дневни рекорд и Чешка се тиме позиционирала као друга европска земља по дневном расту заражених на 100.000 становника, одмах иза Шпаније.

Велика Британија

Број хоспитализованих пацијената дуплира се сваких осам дана у Великој Британији, а ширење вируса се и даље убрзава. Спекулише се о увођењу ванредног стања и карантина на националном нивоу, мада британски министар здравља не жели да открије какве ће мере – ако их буде – важити у остатку земље пошто су на североистоку већ уведене.

Шпанија

Званичници у Мадриду саопштили су да сваки пети болнички кревет заузима Цовид пацијент и градске власти позвале су централну владу да брзо и одлучно реагује. Очекује се да убрзо буду саопштене нове мере.

Ситуација се, после привременог попуштања, даље компликује и у остатку света, а прва земља која је поново прогласила карантин на националном нивоу је Израел.

Ова земља већ месецима бележи прогресивни раст заражених на свакодневном нивоу и од данас се налази у другом карантину откада је пандемија почела.

Стотине Израелаца изашло је на улице пре него што је карантин ступио на снагу како би протестовали против увођења нових мера, али је премијер Бењамин Нетањаху упозорио да “нема другог избора” осим увођења још строжих рестрикција.

Тренутни биланс у Израелу је – више од 172.000 заражених и најмање 1.163 преминулих.

Речи председника Русије се неће свидети противницима Москве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА