Најновије

Црна Гора има нову власт, а пред Милом су три сценарија

Сви посланици нове парламентарне већине подржали су лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе, док је лидер коалиције "Мир је наша нација" Алекса Бечић изабран за председника парламента. Владимир Павићевић, директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије објашњава шта следи даље.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

“Нема сумње да је ово крај епохе Мила Ђукановића као лидера у Црној Гори. Као што је дефинитивно да је ово и крај епохе доминације ДПС-а”, каже Павићевић и додаје да је “ствар чисте политичке логике и одговорног деловања да се Ђукановић помери са места шефа ДПС-а”.

Друга опција је да све остане како јесте, и да се препусти кохабитацији, која ће нужно да слаби његов политички утицај и његов политички ауторитет.

Трећа опција је да га смене у самом ДПС-у услед неминовних промена у тој партији и утврђивања одговорности за пораз на изборима. Мило је био шеф изборног штаба и листа је носила његово име и самим тим он је најодговорнији за изборни крах ДПС-а, рекао је Павићевић.

Он наводи да сада следи заокруживање процеса конституисања новог скупштинског сазива, потом формирање нове, реформске Владе на челу са професором Кривокапићем. А онда наравно операционализација постигнутих споразума и озбиљан рад нове власти.

Када је реч о судбини досадашњег премијера Душка Марковића, он ће сада бити  “опозициони посланик и то ће бити прилика да покаже ниво своје привржености демократским принципима. Не би ваљало да избегне ту одговорност, а чека га посао и у делу унутрашњих кадровских промена у ДПС-у што је и сам недавно најавио на јавном сервису.”

Павићевић очекује да ће Влада Црне Горе бити формирана у најкраћем, разумном року јер “нема разлога за оклевање, али ни за неодговорно брзање. Треба бити и ефикасан и довољно стрпљив. Октобар месец је реалан рок”.

“Отварамо нову, бољу, напреднију епоху црногорске политике са новим лидерима и политиком која ће да води еманципацији друштва. Право да Вам кажем, задовољство је бити део овакве врсте промена какве сада имамо у Црној Гори”, рекао је он.

Каже и да договор око Скупштине поспешује формирање Владе Црне Горе.

“Поспешује много, ту нема дилеме. Многи су имали дилеме и око данашњих договора и сада видимо да представници победничких савеза на изборима у Црној Гори препознају да је сада кључно заједништво. Као што је развлашћивање била кључна реч уочи и на дан избора у Црној Гори, у постизборном периоду кључна реч треба да буде заједништво. То се разуме и то је добро”, рекао је Павићевић.

У Подгорици је јуче одржана конститутивна седница Скупштине Црне Горе на којој су верификовани мандати 81 посланика.

Сви посланици нове парламентарне већине подржали су лидера коалиције “За будућност Црне Горе” Здравка Кривокапића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе.

Лидер коалиције “Мир је наша нација” Алекса Бечић изабран је данас, на конститутицној седници Скупштине Црне Горе, за председника Скупштине Црне Горе.

Седници није присуствовао председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Брисел не планира да уведе санкције Турској? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА