Најновије

ВУЧИЋ У УН: Никада нећемо пристати на понижења у решавању косовског питања (ВИДЕО)

Дијалог Београда и Приштине прави је пут за постизање договора, али полазна тачка не може да буде за Србију понижавајућа и неприхватљива, a то je такозвана независност Косова, поручио је председник Александар Вучић у обраћању Генералној скупштини Уједињених нација. УН морају бити прилагођене новонасталим околностима и спремне за заједнички одговор на изазове савременог доба, који не познају границе држава, оценио је Вучић.

Вучић (Фото: Председништво)

Александар Вучић је, обраћајући се на Генералној дебати у оквиру 75. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, поручио да Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе садржане у Повељи УН.

"Крупне промене на међународном плану које је донео 21. век, само јачају потребу за стриктним поштовањем Повеље Уједињених нација и њених свима познатих основних принципа", оценио је председник.

Нагласио је, као представник државе и народа који је поднео огромна страдања и жртве у борби против нацизма и фашизма, значај обележавања 75. годишњице завршетка Другог светског рата.

Вучић сматра да пандемија ковида 19 снажно потврђује потребу и нужност постојања и јачања улоге Уједињених нација, чије специјализоване агенције и организације попут СЗО имају незамењиву улогу.

"Уједињене нације какве су нам потребне, како данас, тако и у будућности, морају бити прилагођене новонасталим околностима и спремне за заједнички одговор на изазове савременог доба. Новонастала реалност у свету представља још један доказ да савремени изазови не познају границе држава", рекао је Вучић.

Захвалност за помоћ Србији у борби против вируса

Председник је навео да се и Србија суочава са проблемима у борби против ковида 19, и да је примила помоћ пријатељских држава када јој је то било најпотребније, на чему им још једном захваљује.

"Желим да се захвалим нашим европским партнерима, нашим кинеским пријатељима, као и нашим руским пријатељима", рекао је Вучић, који је на помоћи захвалио и Уједињеним нацијама и Светској здравственој организацији.

Истакао је да је и Србија показала солидарност и пружила помоћ другим државама, као и да ће наставити да пружа подршку Светској здравственој организацији, као и Савезу за иновативне спремности за епидемију (ЦЕПИ) као водећем актеру на пољу вакцинације.

"Европски пут не искључује сарадњу са другим државама"

Вучић је поручио да пуноправно чланство у Европској унији представља спољнополитички приоритет Србије, али да то не искључује опредељеност за развој сарадње и продубљивање односа са државама свих региона.

"Негујемо партнерске односе са државама Запада, укључујући све интензивнију сарадњу са САД, али истовремено се поносимо изванредним односима са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином. И као што сви можете да видите, ми то не кријемо, већ смо изузетно поносни на наша пријатељства. Сарадња са пријатељским афричким, азијско-пацифичким и јужноамеричким земљама, такође је у фокусу нашег спољнополитичког деловања", навео је председник.

Такође, како је додао, унапређење регионалне сарадње представља темељно полазиште спољне политике Србије, поручио је Вучић.

"У том контексту, Србија настоји да посебан акценат стави на развој економске сарадње, сматрајући да овакав приступ може допринети подизању међусобног поверења, а тиме и лакшем решавању отворених питања", истакао је Вучић.

Подсетио је да је лидерима из региона покренуо иницијативу "мини-шенген" и напоменуо да је она отворена и за друге заинтересоване стране Западног Балкана.

Корисном се показала, како је навео, одлука о успостављању "Зелених коридора" у региону, што је омогућило несметан транспорт помоћи, без застоја на граничним и административним прелазима.

"Србија никада неће пристати на понижења"

Председник је указао да се Србија суочава са проблемом у погледу очувања територијалног интегритета, односно напорима да се и поред свих препрека реши питање аутономне покрајине Косова и Метохије.

"Верујемо да ће после дугог и тешког дијалога моћи да се дође до решења, али будите уверени да Србија никада неће пристати на понижења. За нас није прихватљиво било шта што није компромис, а компромисом обе стране морају бити подједнако задовољне или незадовољне", поручио је Вучић.

"Важна улога Трампове администрације"

Сматра да је недавна обнова дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ, након скоро две године застоја, свакако први корак на том путу, али да велики искорак представља и недавно потписивање споразума у Вашингтону.

"Користим ову прилику да истакнем и похвалим веома конструктивну и важну улогу коју је у постизању споразума имала администрација председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, што је важан сигнал њене посвећености проналажењу трајног и одрживог решења за ово важно питање", истакао је Вучић.

Дијалог Београда и Приштине прави је пут за постизање одрживог договора, рекао је председник, али је поручио да полазна тачка никако не може да буде за Србију понижавајућа и неприхватљива, a то je тзв. независност Косова.

Вучић је нагласио да Србија придаје велики значај напорима УН на плану очувања мира и безбедности у свету и истакао да је Србија водећа земља у региону Западног Балкана и девета на листи евопских земаља са највећим доприносом војним и полицијским снагама у мисијама УН.

"Повеља УН треба да буде 'Устав' међународне заједнице"

Истакао је да би Повеља Уједињених нација требало да представља "Устав" савремене међународне заједнице, али је подсетио да су Србија и тадашња Савезна Република Југославија били жртве прибегавања једностраним мерама и акцијама које подривају и доводе у питање ефикасност мултилатерализма и међународних механизама сарадње, али и самог међународног права.

"Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет и поштовање Резолуције СБ УН 1244, Република Србија истовремено брани и међународно право, Повељу УН, као и врховни ауторитет Савета безбедности", указао је председник.

Заседање Генералне скупштине Уједињених нација почело је у уторак у Њујорку. Први пут у 75 година организације, лидери земаља због пандемије коронавируса говоре држе путем видео-линка, а не уживо.

''Насиље великих и моћних се често зна окренути против њих"

Вучић је у обраћању цитирао америчку уметницу Исидору Данкан, која је након Великог рата приметила да се ''насиље великих и моћних често зна окренути против њих".

"Најбољи пример да се не треба иживљавати над малима јесте и пример малог српског народа који је ставио тачку на једну царевину, која је трајала скоро хиљаду године'', навео је председник речи Исидоре Данкан.

Црна Гора добила новог председника парламента. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА