Најновије

''НЕМАМО ПРАВА ДА СЕ ИГРАМО РАТА'': Турска не жели да друге земље узму Србију као штит у борби против ње

За Србију је важно да има одличне односе и комуникацију са Турском, јер је реч о једној од све важнијих сила у свету, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић уочи састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу.

Турска (Фото: Pixabay)

Вучић је истакао да до tet-a-tet сусрета долази на позив турског колеге, те да ће теме састанка бити сва горућа питања, као и економске теме, односи у Медитерану, али свакако и споразум потписан у Вашингтону.

"Често се виђамо и важно је за Србију да има добру, одличну комуникацију са Турском. То је једна од најважнијих регионалних сила у свету, али и једна од сила која је све важнија у светским оквирима, а њихов демографски, економски, културни и сваки други потенцијал је огроман", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Подсетио је да је Турска близу Србије, има велики утицај у нашем региону, због чега је важно да постоје одлични односи.

"Трудимо се да, упркос разликама по питању Косова и Метохије, сачувамо најближе пријатељске односе са Турском и да их унапређујемо", рекао је Вучић и истакао да од 1920-их година, када је са Кемалом Ататурком успостављен, чинило се тада, трајни мир, увек важно да са Турцима имамо добре односе.

"Не постоји ниједан разлог да бисмо ми желели да имамо лошије односе", додао је.

Истакао је да ће се разговарати о свим горућим питањима, а да је он припремио економске теме, те да ће замолити турског колегу за подршку за једну индустријску зону у Србији, будући да постоје турске компаније заинтересоване да је развијају, али је потребна и подршка председника.

Тема разговора биће и Вашингтонски споразум.

"Свакако је турска страна заинтересована за више тема. Не би желели да неке друге земље узму Србију као штит у борби против Турске. За нас је важно да се трудимо и покушамо да чувајући мир и стабилност, сачувамо најбоље односе са пријатељима", рекао је Вучић.

Додао је да ће се разговарати и о ситуацији у Медитерану, о односима са Грчком и другим земљама, а да ће он сам председнику Турске указати на значај резолуција Савета безбедности УН, 478 и 1244 и да је важно да се ствари решавају дијалогом.

"Када видите како Ердоган разговара са много моћнијим земљама, важно је да људи разумеју да ми имамо поштовање турског председника и државе. Трудићу се да ту врсту односа задржимо у интересу Србије", рекао је Вучић.

Додао је да турске компаније већ послују у Србији, да су помогли бројним локалним самоуправама да запосле људе, јер "шта би Владичин Хан да немамо Теклас".

"Немамо права да се играмо рата и дечјих игара, већ да размишљамо како Србија да иде даље", додао је Вучић

Све о српском МиГ-у који је пао можете сазнати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА