Најновије

ТЕОРИЈА АМЕРИЧКЕ ЗАВЕРЕ: Чему уистину служи „Аврамов споразум“ на Блиском истоку? (ВИДЕО)

Убили смо стотине хиљада људи на Блиском истоку. Често говорим да је то најкрвавији песак на свету, а није морао да буде. Одлазак на Блиски исток био је најгора одлука коју је наша земља икада донела, признао је, безмало покајнички, председник САД Доналд Трамп. И обећао „потпуно нови ниво мира“ на том крвавом песку после споразума Израела и УАЕ.

Бенџамин Нетањаху и Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

„Аврамовом споразуму“ о нормализацији односа, Израела с једне стране и Емирата и Бахреина са друге, најављује Трамп, прикључиће се још „барем пет држава“ с којима су преговори у току, на послетку и Саудијска Арабија и Палестинци, и, обећава амерички председник, „на крају ће завладати мир на Блиском истоку. Нико није веровао да то може да буде учињено, и нико није мислио да то може да буде учињено на овај начин“.

Геополитичка калкулација

Или пак овај Трампов споразум није мотивисан тако племенитим циљем као што је успостављање мира на крвавом Блиском истоку? Већ је реч о хладнокрвној геополитичкој калкулацији, чији је архитекта Мухамед бин Зајед, крунски принц емирата Абу Даби и заменик врховног команданта војске Уједињених Арапских Емирата.

Ово тврди „Џерузалем пост“ у тексту о „теорији завере споразума Израела и Емирата“ у којој, оцењује израелски лист, изгледа има истине.

„Амбициозни план Бин Заједа, буде ли успешан, окренуће читав Блиски исток наглавачке“, пише „Џерузалем пост“ и открива: „План укључује пуну стратешку алијансу између умерених сунитских држава и Израела, са Сједињеним Државама које пакет увезују масовном продајом оружја. Главни циљ савеза је обарање режима ајатолаха у Ирану пре него што ова земља постане нуклеарна сила. У исто време, они планирају да обуздају експанзионистичке аспирације Турске, и да изолују Катар — савезнике омраженог ‘Муслиманског братства’ кога се плаше“.

И заиста, као посредна потврда ове теорије америчке завере, Турска и Катар су, уз Палестинце, најгласнији међу критичарима „Аврамовог споразума“ постигнутог у Вашингтону. А адмирал Џејмс Ставридис, некадашњи главнокомандујући НАТО снага, на порталу „Блумберг“ оцењује да је реч о „сјајној вести у смислу конструисања регионалне коалиције против Ирана“, и најављује да ће потом уследити — као што је „Џерузалем пост“ и предвидео — масовна продаја америчког оружја чланицама ове нове коалиције. Чиме би овај мировни споразум могао да се претвори у припрему за нови, и досад најкрвавији рат на Блиском истоку.

Али ту је и Русија. Која стоји уз Иран упркос америчким претњама и санкцијама — ово је закључак овонедељног разговора двојице шефова дипломатије, Сергеја Лаврова и Џавада Зарифа — и која је истовремено, како тврди амерички портал „Дејли бист“, Трампу помогла да склопи „Аврамов споразум“ Израела, Емирата и Бахреина. Што питање његове праве сврхе чини још комплекснијим.

Предизборна кампања

Чему заправо служи „Аврамов споразум“, и шта би после њега требало да уследи, мир или нови рат на Блиском истоку? Зашто је Доналд Трамп признао америчку кривицу за смрт стотина хиљада људи у овом региону? И како ће изгледати његова будућа геополитичка архитектура?

Ово су питања о којима су у „Новом Спутњик поретку“ говорили наш некадашњи шеф дипломатије и амбасадор у Анкари Владислав Јовановић и дугогодишњи дописник наших медија из Турске Војислав Лалић.

Трампову критику досадашњег америчког ангажовања на Блиском истоку — чији се резултат броји стотинама хиљада мртвих — Владислав Јовановић тумачи као „наставак његове политике дистанцирања од претходника и израз намере, коју бирачко тело у САД подржава, да више не буде употребљавана америчка војна сила на том простору. Уместо ње ће, ако буде требало, бити употребљена војна сила њихових савезника“.

Профит војно-индустријског комплекса

Истовремено, додаје Лалић, „ово је покушај Трампа да са својим блискоисточним савезницима, како Израелом тако и УАЕ и Саудијском Арабијом, ојача фронт против Ирана, и да ограничи утицај Турске“.

„Питање је времена када ће се и формално и Саудијска Арабија прикључити овом фронту“, истиче Владислав Јовановић.

Он објашњава да су „Американци су наслутили слабост арапских савезника Палестине и то настоје да искористе не би ли Палестинци остали без шире подршке, што би их натерало да пристану на споразум који им буде понуђен... Америка на Блиски исток више не шаље бомбардере, већ води позициони политички рат у коме настоји да повеже земље које су јој блиске, елиминишући трвења која постоје међу њима“.

А то ће, како с радошћу истиче адмирал Џејмс Ставридис, не скривајући да и сам пружа консултантске услуге америчком војно-индустријском комплексу, омогућити уносну продају авиона Ф-35 Емиратима, јер после споразума више нема бојазни да ће наоружавањем УАЕ бити угрожена безбедност Израела.

„Нема сумње да је и оваква врста мотивације била присутна“, верује Војислав Лалић, подсећајући да је Трамп — у маниру трговачког путника војне индустрије — „у своју прву председничку посету отишао у Ријад, где је с властима Саудијске Арабије уговорио продају америчког наоружања у вредности од око 90 милијарди долара“.

Иранско питање

С друге стране, ипак, уверени су Спутњикови саговорници, антиирански фронт после „Аврамовог споразума“ између једних и других америчких савезника неће бити јачи него што је био пре њега.

„Ни наоружавање Израела и арапских савезника у региону, ни амерички излазак из нуклеарног споразума ни санкције до сада нису успели да ослабе позицију Ирана. Који, штавише, додатно ојачава своје политичке и економске везе с Русијом и са Кином, и тиме учвршћује и сопствену позицију“, указује Владислав Јовановић.

„Трамп је покушао да изолује Иран, међутим, у томе није успео и ова земља остаје незаобилазан фактор на Блиском истоку“, наглашава Војислав Лалић.

„Баш зато, споразумом Израела и УАЕ ништа се суштински неће изменити у овом региону. А то значи да је тамо и даље све могуће — и нови сукоби, али и нова помирења. Будућност је немогуће предвидети због исувише бројних интереса који се тамо преламају“.

„Тако да највећи добитник после склапања овог споразума, барем у овом тренутку, остаје Доналд Трамп, због политичких поена које је стекао због његовог постизања“, закључује Владислав Јовановић.

Приштина бесна због разоткривања злочина ОВК! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА