Најновије

ДАЧИЋ: САД имају чвршћу песницу за дисциплиновање Приштине

Министар иностраних послова Ивица Дачић сматра да је извесно и само питање дана када ће председник Косова Хашим Тачи бити оптужен за злочине пред Специјалним судом.

Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Приштина је, тврди Дачић, писала америчком државном секретару Мајку Помпеу и тражила да седиште суда не буде у Холандији, већ у Приштини и да то буде део Вашингтонског споразума.

Према његовим оценама, састанак са Тачијем у Вашингтону је и отказан због тога што амерички председник Доналд Трамп не би себи дозволио "бламажу" да потписује нешто са човеком који ће бити оптужен за месец дана.

Дачић је констатовао и да питање Косова није решено, јер да јесте, зашто би се преговарало са Србијом.

Приштина користи ситуацију у којој нема никога да "лупи руком од сто" и каже да се нешто што је потписано спроведе, оценио је он.

Сједињене Државе имају чвршћу песницу за дисциплиновање Приштине, али није реч да неко показује чврстину, већ да се натерају да спроведу оно што су потписали, рекао је Дачић и упитао чему уопште преговори ако се не спроводи договорено.

Ми смо за осам година променили своју позицију озбиљношћу приступа и чврстином става и многи су схватили да је Приштина проблематична страна, казао је он.

Имали смо састанак са Ричардом Гренелом и америчком делегацијом који је са политчког аспекта био изванредан и није поменуто ништа што нама није било у интересу, предочио је Дачић.

Истакао је да је после потписвања Вашингтонског споразума и договора о мораторијуму на годину дана за кампању повлачења признања и за захтеве за признања Косова, приштинска министарка послала писмо у Сарајево и тражила да БиХ призна независност Косова.

"То смо рекли Гренелу и доставили смо му писмо, а Вучић ми је рекао да се он толико узбудио, звао је Авдулаха Хотија и свашта му је рекао, па су се из Приштине извињавали. То фали ЕУ, али питање је да ли они и хоће тако да реагују", рекао је Дачић.

"Србија није никад урадила ништа нажао једној или другој страни, иако је било и притисака. Вучић никад ништа није потписао што је на штету Русије и Кине, нити је било шта што са њима разговарамо на штету САД или Немачке", истакао је Дачић.

За нашу опозцију Вучић је лакмус папир - шта год он каже они су против и ту нема никакавих принципа, оценио је Дачић за телевизију Хепи.

"До сада су бојкотовали изборе, а сада се спремају за нове за две године. Како сад има услова", упитао је Дачић.

Нема никаквих принципа, нема јасног опредељења за шта се залажу, за улазак у ЕУ или свако мисли за себе или је једина нит која их повезује мржња према Вучићу и покушај да се сруши власт, упитао је Дачић.

Србија заиста нема никакве претензије према било коме у региону или идеје хегемоније, али многима сметамо и желели би да будемо "лош момак" у региону, каже Дачић.

Дачић је нагласио да је Србија протеклих година градила слику о себи као о кредибилном партнеру који се тешко бори и преговара, али када нешто договори то спроведе.

Са друге стране, навео је он, имате Приштину којој није проблем све да потпише, јер ништа неће спровести.

Имате и трећег потписника, ЕУ, коју као да не интересује што је гарант Бриселског споразума, истакао је Дачић.

Дачић је рекао да треба одвојити питање Ватикана, као центра католичке вере, и државу, па посета папе Фрање и када ће до ње доћи није питање за државно руководство.

Оценио је да папа Фрања на објективан начин сагледава питање канонизације Алојзија Степинца.

Црној Гори после избора порасла потражња за становима у Београду. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА