Најновије

ДАЧИЋ О САСТАНКУ У ВАШИНГТОНУ: Србија је за договор и преговоре, али не и за ултиматум

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да ће у Вашингтону притисци бити велики и на државу и на председника Вучића, али да ултиматум није пут за решавање проблема. Поводом избора у Црној Гори, рекао је да се Србија није никако умешала у унутрашње ствари те земље, нити је подржала било кога.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић је говорио је у Дневнику РТС-а о могућим исходима разговора делегација Београда и Приштине у Вашингтону, као и о оптужби црногорског председника Мила Ђукановића да се Србија умешала у унутрашњу политику у Црној Гори.

Дачић је рекао да исход зависи од тога шта ко очекује од састанка.

"Увек се говорило само о обликовању неког економског оквира, свему ономе што би могло да спада у нормализацију односа, али што се тиче свакодневног живота људи, инфраструктуре, путне железничке, успостављање слободе кретања, робе, капитала", навео је министар.

Са друге стране, како је додао, ако неко очекује да то буде спектакуларан састанак, у смислу да се појави неки политички оквир и да се прича о статусу, ту је већ ствар потпуно неприпремљена.

"Ако неко мисли да ће кроз неку скривену агенду да изврши притисак на Србију, убеђен сам да ће председник Вучић одговорити онако како је то у нашем националном и државном интересу", рекао је Дачић.

Објаснио је да политички споразум није ни припремљен. "Сви би волели да реше то питање, али то питање може бити решено само компромисом", истакао је министар.

"Знам како то све функционише, притисци ће бити велики и на државу и на човека лично, са уценама, претњама за његову будућност, али знам како Вучић на то реагује, тако да никоме не саветујем да у случају Србије или Вучића крене путем ултиматума, то није пут за решавање проблема", поручио је Дачић.

Каже да земље Европске уније не гледају баш благонаклоно на то што раде САД, јер сматрају да то треба да ради ЕУ.

Са друге стране, како је истакао, не може Србија да исправља ствари у међународном поретку.

"Сви смо свесни тога да Брисел врши медијацију у дијалогу по резолуцији Генералне скупштине Уједињених нација, али смо исто тако свесни да Савет безбедности УН треба да дâ коначно одобрење за све ово. Тако да сви треба да имају увид у ширину спектра свих актера", закључио је министар.

"Нас не занима ко је на власти у Црној Гори"

Дачић је, поводом оптужби Мила Ђукановића да се Србија умешала у унутрашњу политику у Црној Гори, упитао да ли су он или председник Вучић некада говорили за кога треба да се гласа у тој земљи.

"Али чуо сам Раму, чуо сам Харадинаја, чуо сам муслиманске лидере из региона", указао је министар.

Подсетио је да се Црна Гора најдиректније умешала у унутрашње ствари Србије, када је реч о Косову и Метохији. "Да ли смо ми признали независност Боке Которске, или су они признали независност Косова", приметио је Дачић.

Поручио је да Београд не занима ко је на власти у Црној Гори, већ положај Срба.

"Србија се није никако умешала у унутрашње ствари Црне Горе, нити је подржала било кога на изборима", поновио је шеф +дипломатије и додао да би резултат био много убедљивији да се Србија умешала.

Мило је дирнуо у светиње и то је био његов крај! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА