Најновије

Економски колапс Црне Горе: Ђукановић и корона увели земљу у нови круг кризе

Спољнотрговинска размена Црне Горе од јануара до краја августа ове године износила је 1,61 милијарду и за 375 милиона или 18,8 одсто је мања него у истом периоду прошле године, показују јучерашњи подаци Управе за статистику (Монстат).

Мило Ђукановић (Predsednik.me)

Извоз Црне Горе је смањен за 12,3 одсто на 230 милиона, док је увоз пао за 19,8 одсто на 1,38 милијарди.

Покривеност увоза извозом износи свега 16,7 одсто, а трговински дефицит за ових осам месеци износи милијарду и 150 милиона евра.

Смањење трговинске размене значи да је дошло до пада потрошње у Црној Гори, али и земљама где домаће компаније извозе. Мања потрошња доводи до пада прихода у привреди и трговинама, смањењу запослености и нижим приходима државе.

Најзначајнији извозни производи Црне Горе су алуминијум, којег је извезено у вриједности од 40 милиона, два милиона мање него у истом периоду лани. Алуминијум чини скоро петину укупног извоза.

Други најзначајнији извозни артикал су руде којих је извезено за 32 милиона евра, пола милиона евра више него за осам месеци прошле године. Електричне енергије извезено је за 29 милиона евра, односно 13 милиона мање.

Сировог дрвета извезено је за 17,8 милиона евра, или 1,2 милиона мање, док је извоз фармацеутских производа вриједио 15 милиона и био је за милион већи. Извоз сухомеснатих и месних прерађевина износио је 9,2 милиона еура и био је за 1,7 милиона већи него у истом периоду прошле године, док је извоз гвожђа и челика пао са 13,7 на 8,8 милиона евра.

Извоз пића смањен је са 8,7 на 6,8 милиона евра, а дуванских производа је повећан са 1,5 на 1,9 милиона евра, као и поврћа и воћа са 3,9 на 4,4 милиона евра.

Најзначајнија увозна ставка је храна, које је из иностранства купљено за 260 милиона еура. Увоз хране је у овом периоду лани вредео 316 милиона евра и смањен је за 18 одсто, због великог пада туристичке потрошње.

Увезено је и пића за 32 милиона евра, што је пад за 17 милиона евра, док је увоз дуванских производа смањен са 9,6 на 7,5 милиона.

Највећи пад имао је увоз нафте и нафтних деривата, због смањење потрошње услед епидемиолошких мјера и ограничавања саобраћаја, мањег броја туриста, али и пада цена горива у односу на исти период прошле године. Увоз нафте и њених деривата за ових осам месеци вредло је 74 милиона евра, док је лане у истом периоду износио 140 милиона евра.

Најзначајнија увозна ставка је храна, које је из иностранства купљено за 260 милиона. Њен увоз је смањен за 18 одсто, због пада туристичке потрошње.

Увоз електричне енергије смањен је са 43 на 29 милиона евра, колико је у истом периоду и извезено електричне енергије. Медицинских и фармацеутских производа увезено је за 78 милиона евра, што је за девет милиона више него лани.

Увоз гвожђа и челика пао је са 56 на 37 милиона, као и обојених метала са 14 на 11 милиона. Увоз осталих производа од метала пао је са 76 на 65 милиона. Увоз намештаја смањен је са 53 на 34 милиона евра, одеће са 52 на 40 милиона, обуће са 26 на 20 милиона…

Јерменија је јуче изашла са шокантним подацима о губцима Азербејџана који су поприли размере покоља. Колики су губици Азербејџана сазнајте ОВДЕ.

Извор: Ин4с

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА