Најновије

ИСТОРИЈСКИ СПОРАЗУМ?! ЕУ не мисли тако

Европска унија (ЕУ) је споразум који је потписан у Вашингтону примила на знање, али га није препознала као „историјски”, оцењује данас Дојче веле.

Вучић и Трамп (Фото: Председништво Србије)

Србија, Косово и председник САД Доналд Трамп ставили су у петак у Белој кући своје потписе на оно што Вашингтон види као историјски споразум о „нормализацији економских односа Србије и Косова”. За Србију у питању је „билатерални споразум са САД”, за Косово међудржавни споразум са Србијом, а за ЕУ је у питању „документ” за који знају да постоји, преноси Бета.

Поред различитих интерпретација различитих папира које су потписале различите стране, оно што је јасно из увида у завршне текстове јесте да се економски и политички приступ преплићу кроз скуп разних тема од инфраструктурних пројеката, трговине, енергетике, религијских слобода, права ЛГБТ популације до 5Г мрежа и односа са Израелом.

И док специјални изасланик америчке администрације Ричард Гренел овакав споразум описује као „резултат другачије врсте дипломатије америчког председника Доналда Трампа”, са друге стране Атлантика такав приступ виде као једностран и типично „приватни приступ” председника Трампа заснован на трговини у ширем смислу те речи.

„У питању је необавезујући документ који највише служи проглашењу неког великог и историјског успеха, као што је све историјско код председника Трампа. У документ је ушло све што је могло да користи Трамповом циљу два месеца пре избора у САД, а на шта су могли да пристану Србија и Косово”, изјавио је за ДВ члан Савета за демократизацију политике из Берлина Бодо Вебер.

За разлику од тренутне америчке администрације, немачки аналитичар сматра да се политички конфликт не може решити економском нормализацијом, нити да може доћи до „економске нормализације без решеног односа међу државама”.

Вебер указује на чињеницу, које су свесни и у ЕУ као и на Западном Балкану, а то је да због великог утицаја САД и председника Трампа ни Косово ни Србија нису били у прилици да одбију процес који организује Вашингтон, али и да велики део договореног у Белој кући уопште нема везе са решавањем конфликта Србије и Косова.

Брисел прима на знање, али „не види” историјски споразум. На информације о „историјском догађају” у Вашингтону, званични Брисел готово да није ни реаговао.

Тек на инсистирање медија да ЕУ, као главни посредник у дијалогу Београда и Приштине, да своју оцену дводневних дешавања на највишем политичком нивоу у Белој кући, огласио се само портпарол шефа дипломатије ЕУ Петер Стано.

„Примили смо к знању потписивање документа између Београда и Приштине у Белој кући у Вашингтону. Очекујемо да поздравимо две стране које ће током викенда и следеће недеље наставити рад на свеобухватном споразуму за нормализацију односа Србије и Косова на основу међународног права и европских критеријума”, поручио је Стано.

Незванично у Бриселу кажу да више од папира и потписа желе да виде и одрживу примену договореног. Истовремено, Брисел наглашава да је циљ дијалога који се води под окриљем ЕУ решавање свих отворених питања између Србије и Косова, једном заувек, кроз правно-обавезујући споразум.

Аналитичари указују на то да прве резултате и озбиљан и конзистентан рад на обновљеном дијалогу Београда и Приштине не би требало да се очекује бар до новембарских избора у САД који ће у многоме одредити будуће односе Брисела и Вашингтона па и погледу даље нормализације односа Србије и Косова, додао је ДВ.

Како је Захарова исмејала Вучића, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика/Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА