Најновије

ВУЧИЋ СЕ ХВАЛИ ПРИЗНАЊЕМ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: "Тешко да ћемо у будућности имати овако добре споразуме"

Споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписан у Белој кући, изузетно је добар за Србију, у интересу је обе стране, и Срба и Албанаца, и треба да створи боље прилике и очува мир на Балкану, поручио је председник Србије Александар Вучић из Вашингтона.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Тешко да ћемо у будућности имати овако добре споразуме, истакао је председник Александар Вучићповодом јуче потписаног споразума у Вашингтону.

Споразум треба да отвори све наше прелазе и пролазе, како год их називали, да спојимо људе, предузећа, да разговарамо о пројектима који ће да нас спајају, а не раздвајају у будућности, а та будућност мора да буде мир и стабилност", рекао је Вучић.

Он је приметио да би људи можда више волели да буде оштрији и да опсује некога, али он не говори, како истиче, на тај начин, јер смо веома скупу цену платили због претходне неодговорности.

"Желим да искористимо сваку прилику да сачувамо мир и стабилност, чувајући националне интересе", рекао је Вучић.

Он је додао да још једном грађанима, којима полаже рачуне, пренесе да је задовољан и да ћемо тешко у будућности добијати овакве или добре споразуме, јер, каже, не зна какви ће предлози долазити са разних страна.

"Борили смо се, добро се припремили. Амерички домаћини су имали слуха, желели да нас чују. Ми смо приметили њихове жеље, јер су САД признале Косово, али реаговали смо време, добро, одлучно, одважно и урадили добро свој посао", рекао је Вучић.

"Нисмо победили, али нисмо били ни поражени"

Захвалио је грађанима што су препознали значај споразума и истакао да ми нисмо ту победили, али да нисмо били поражени, већ поштовани.

Истиче да је био том приликом на билатералном нивоу примљен код председника САД Доналда Трампа.

"Не зато што сам негде некога звао и зато што је то важно било коме за кампању већ зато што сам разговарао о важним питањима за Србију", додао је Вучић.

"Мали Шенген и долазак ДФЦ значајни за српску привреду"

Вучић се осврнуо на трећу тачку споразума, указујући да у том делу, уз изградњу ауто-пута од Београда до Приштине, железничке везе, преко пружања финансијске подршке малим и средњим предузећима, стоји да ће ДФЦ "имати пуно присуство у Србији".

"У Бриселу настављамо борбу"

Председник је рекао да вечерас из Вашингтона путује право у Брисел, где га већ од сутра ујутро очекују први званични састанци, а у понедељак нова рунда разговора у оквиру дијалога са Приштином.

"Настављамо борбу. За два сата полећемо за Брисел. Већ ујутру нас очекују састанци са Лајчаком и Палмером, а увече са Мекалистером, и потом вечера са Верхејијем", најавио Вучић.

Долазак америчке развојне корпорације ДФЦ значајан је за кредитни рејтинг и даљи развој српске привреде кроз нове инвестиције, подвукао је председник.

"Нико други на Западном Балкану то нема. Јуче смо имали разговор са ДФЦ-ом, који води Адам Бауер, веома близак председнику Доналду Трампу, Џареду Кушнеру. ДФЦ је један од начина како свој новац користе као неку врсту меке америчке моћи и за подршку земљама са којима сарађују", рекао је Вучић.

Вучић је изразио захвалност амбасадору САД у Београду Ентонију Годфрију, за којег је казао да је увек апсолутно фер и подржавао Сбрију на сваком месту, те је захвалио и председнику САД, његовом тиму, изражавајући наду да ћемо моћи наставити сарадњу. 

"Промена односа САД према нама и нашој земљи"

Вучић је поручио да је споразум доказ промене односа према нама и нашој земљи, коју Срби треба добро да упамте и захвале Доналду Трампу и његовом тиму.

Истакао је да Америка поштује све на шта стави свој потпис, а упитан да ли ће то важити и ако дође до промене администрације у Вашингтону - изразио је уверење да до тога неће доћи.

"Знам шта ће бити на разговорима у Бриселу"

Вучић је рекао зна шта га очекује на разговорима у Бриселу, те да се нада да се ЕУ неће само бавити тиме како да се дође до краја процеса дијалога између Београда и Приштине.

"Знам шта ће бити, очекујем њихов коначни предлог и већ годину и по дана говорим о томе, али се надам да ће имати разумевање и добро схватити шта је то што Србија и Срби очекују и шта је минимум онога што морају да добију", нагласио је Вучић.

Вучићева бламажа ће се изучавати на студијама међународних односа, као пример беозбзирног дилентатизма, више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА