Најновије

ВУЧИЋ НА ИВИЦИ СУЗА: "Разбеснео је Арапе, издао је брата Сија, разапињу га Руси, а најтеже га тек чека..."

Вучићу се коначно урушавају све столице на којима упорно седи: и европске, и руска, и кинеска. Сви који су пратили прошлонедељно потписивање балканског споразума у накићеној Овалној канцеларији Беле куће, па тако највише и сам задовољни потписник српски председник Александар Вучић, остали су у благој дилеми - што пребацивање српске амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, те спречавање ширења (кинеске) 5Г мреже има везе с нормализацијом односа Србије и Косова?

Вучић у Вашингтону (Фото: Председништво)

Пише: Владо Вурушић

Руски медији доносе како се Вучићу замаглило пред очима, те је био на рубу суза и очаја док је у неверици покорно потписивао "историјски" економски споразум с Косовом као једну од последњих степеница према завршном решењу "косовског питања" - признању независности, пише Јутарњи лист.

У том Трамповом јонесковском театру апсурда - од монтипајтоновске декорације Овалне канцеларије у који су, покрај масивног импозантног стола за којим је помпезно "кабадахијски" седео Доналд Трамп, донесена два помоћна стола из летње кухиње Беле куће до патетичне десетерачке песме о чудотворној оловци америчког председника - потпуно се оголио Трампов игнорантски и неуки однос према Балкану, али и снисходљивост коју је Вучић спреман трпети и показивати у ко зна чије име (како то представљају његови медији - мучеништво за Србију) и за какве то интересе.

Недипломатско спрдање

Наиме, чак је и Лавровљева помоћница, кремаљска Челична дама Марија Захарова, допустила је себи недипломатско спрдање с братским Вучићем и његовим понашањем у Белој кући, а томе није одолео ни некадашњи шведски премијер Карл Билт.

Међутим, Вучић све то стоички подноси попут праведника из какве слабије гледане гватемалске сапунице док његови медији промашено гротескно пишу о том споразуму као поразу Косова. Професор московског Института за међународне односе и трговину Андреј Суздаљцев, разочарано каже да се ради о погубном споразуму за Србију те да је Вучић доживео крах допустивши да му "Американци увале провокацију с амбасадом у Јерусалиму".

И РТ пише да се "Србија замерила муслиманском свету" те да је Србија пресељењем амбасаде закомпликовала себи живот, а заузврат је Израел признао Косово. Павел Кандел, професор с московског Института за европска питања, стога се пита шта је то Вучић онда добио.

Саговорница РТ-а, политиколошкиња Јелена Панамарјова, наводи да су Американци Србима споразум "дали уочи самог потписивања" те да Вучић није ни знао што све он садржи, поготово јер су Американци водили одвојене разговоре о споразуму са Србима и Косоварима.

Није данас лако бити Александар Вучић чак ни с Трамповим пенкалом у реверу. Вучић се нашао у каши пуној броколија и коначно му се урушавају све столице на којима упорно седи: и европска, и руска, и кинеска и Трампов, онај над којим се сада сви исмевају.

Спорно пресељење амбасаде

Но, како било, Вучић се нашао у небраном грожђу. Поновимо, вероватно се и он још увек пита шта пресељење амбасаде у Јерусалим уопште значи за компликоване односе с Косовом и целокупну слику узаврелог Балкана. Имаће Вучић штошта објашњавати и оправдавати следећих дана и Русима, и Европи, а на крају и Кинезима и Арапима. Већ га је звао Путинов први дипломата Сергеј Лавров с много хладних прекорних питања и замерки, а у Бриселу треба објаснити како то земља која преговара о уласку у ЕУ може флагрантно кршити договоре и заједничку политику свих чланица и кандидата за чланство у ЕУ.

Наиме, Брисел је јасно рекао како не долази у обзир да европске државе пресељавају амбасаде. Подсетимо да су из Брисела небројено пута упозорили Србију да мора, ако је одабрала пут европских интеграција, следити и договоре, попут заједничких санкција Русији које засад Београд избегава, а већ су добили жути картон и због сагласности с кинеском резолуцијом о Ујгурима коју је Вучић потписао упркос упозорењу ЕУ да то не чини.

Бес у Русији

Русији ће, пак, морати објаснити зашто пристаје на предизборна посредовања Доналда Трампа која немају везе само с нормализацијом односа с Косовом, док Москва жели "косовско" питање опет - узалудно - вратити у оквире Већа сигурности УН-а и тиме га замрзнути и учинити "вечним нерешивим питањем". Ту је и питање увоза руског плина, које се опет појавило на површини и изазвало још већи бес Руса.

Наиме, како пише руски Комерсант, у Москви су скочили на задње ноге јер сматрају да овај споразум може имати значајне геостратешке промене на положај Русије на Балкану - смањити зависност Србије о руском плину те Београд још више приближити "америчким сигурносним апаратима", односно Србију додатно везати у сигурносној сфери за САД и НАТО, што је Кремљу очајничка црвена крпа, а то опет значи удаљавање од Русије, колико год се Вучић хвалио куповином најмодернијих руских ракета и оружја.

Овим споразумом ће, пишу руски медији, додатно сузити Русима приступ у тај за њих важан део Европе где су, коначно, још једино значајније присутни. Наиме, Србија се, пише московски лист, обвезала смањити своју независност о руским енергентима, а још и допустила јачање америчких инвестиција и у том сектору.

Разговор с 'братом Сијем'

Уз то, Вучић ће морати и свом "брату Сију" објашњавати зашто се унапред обвезао да неће уводити и  користити 5Г мрежу, као ни Хуаwеијеву технологију, а Кина чврсто стоји на позицији "Косово је Србија као што је Хонг Конг Кина".

Подсетимо да су Кинези већ у Београду отворили канцеларију баш ради "инсталирања" 5Г технологије, што би требало бити 2021. године, али очито ће им сад Вучић морати показати само не пут свиле, него пут према сурчинском аеродрому.

Међутим, неће Вучић морати полагати рачуне само својој браћи Русима и Кинезима. Наиме, на ноге су се дигли и Арапска лига и Турска, упозоравајући га да је пресељење амбасаде у Јерусалим кршење међународних односа и права те противно УН-овим резолуцијама, а из Палестинске самоуправе већ су поручили да они неће имати односе са земљама које то учине. И турски вођа Реџеп Таип Ердоган изразио је своје велико "узнемирење", упозоривши Србију да то никако не чини.

Доналд Трамп је понизном Вучићу рекао да ће Србија већ до краја септембра у Јерусалиму отворити своје трговинско представништво, а до јула 2021. преселити амбасаду. Подсетимо да се и Косово обавезало да отвори амбасаду у Јерусалиму, када их Израел призна, али то за њих сигурно није тако страшно као што то јесте за Вучића и Србију. У сваком случају, чини се да је Вучић у забрињавајућим проблемима, те многима мора објашњавати своје потезе као последицу настојања седења на више столица, а још га чека оно неизбежно - признање Косова без којег, како се чини, неће моћи у ЕУ, али и објашњење свом народу (и опет Русима) зашто је то учинио.

Вучић је закомпликовао своје односе с Русима и Кинезима, није све ово добро село ни Бриселу (а шта га тек чега ако Трамп изгуби изборе, иако ништа лакше неће дисати ни ако их добије), а можда ће морати бити покоран и пред богатим арапским финансијерима "Београда на води".

У сваком случају, пред Вучићем је "врућ јесењи ветар" који га њише.

Гускова тврди да је Вучић одавно донео одлуку о КиМ, остаће упамћен као издајник. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА