Најновије

БАЈДЕН ИЗАБРАО НОВОГ ШЕФА ЦИА: Има везе са Русијом, подржавао Бриселски споразум

Новоизабрани председник САД Џо Бајден именоваће бившег каријерног дипломату Вилијема Бернса за директора Централне обавештајне агенције (ЦИА), саопштено је из Бајденовог транзиционог тима.

ЦИА (Фото: Јутјуб)

Бернс (64) је службовао као амбасадор у Русији и Јордану и иза њега је 33-годишња успешна каријера у Стејт департменту, где је радио и у време републиканске, и у време демократске администрације у Белој кући.

Врхунац његове дипломатске каријере је положај заменика америчког државног секретара, а 2014. године се повукао и преузео управљање Карнегијевом задужбином за међународни мир.

Након метежа у Стејт департменту после Трамповог доласка у Белу кућу, Бернс се притајио неко време, али је прошле године у часопису Форин полиси и другим публикацијама, објавио серију веома критичких чланака о политици Трампове администрације, преноси Ројтерс.

"Бернс је дипломата за пример са вишедеценијским искуством у светској политици којим је чувао и сачувао нашу земљу. Он и ја делимо становиште да обавештајне активности морају бити аполитичне и да посвећени обавештајци у служби наше нације заслужују захвалност и поштовање. Амбасадор Бернс ће знањем, способношћу расуђивања и ставовима допринети да се сучелимо са претњама и спречимо их и пре него што стигну до Америке. Амерички народ ће мирно спавати са Бернсом на челу ЦИА", поручио је новоизабрани председник САД Џо Бајден.

У вашингтонским кулоарима се нагађало да је Вилијем Бернс Бајденов кандидат за позицију државног секретара, али је уместо њега изабран Ентони Блинкен, бивши заменик државног секретара САД у администрацији Барака Обаме.

Вилијем Бернс је три пута награђиван председничким признањима за посебне заслуге и највишим цивилним одликовањима Пентагона и обавештајне заједнице.

Као стипендиста Маршаловог фонда, Бернс је на Универзитету Оксфорд стекао звање доктора наука за међународне односе.

Бернс подржавао европске инеграције Србије и Бриселски споразум

Вилијам Бернс, за којег је данас објављено да ће га изабрани председник САД Бајден именовати за директора CIA, боравио је на Балкану 2012. године, када је истакао да САД подржавају европске интеграције Србије, а својевремено је истицао и да САД подржавају остваривање Бриселског споразума.

Бернс се у Београду 2012. године састао са тадашњим лидерима Србије, а главна тема била је статус кандидата Србије за чланство у ЕУ.

Амерички дипломата је тада рекао да се треба посветити дијалогу, да је постигнут значајан напредак и да је статус кандидата за Србију надомак руке.

Он је истакао да је у интересу саме Европске уније да се настави дијалог Београда и Приштине.

Бернс је 2012. рекао да су се билатералне везе САД и Србије у последњих неколико година значајно поправиле, а да је циљ да се билатерални односи још више унапреде.

"Наше војске добро сарадују...Подржавамо све веће ангажовање Србије у мировним мисијама, размене људи у образовању и надамо се да ћемо у наредном периоду проширити и привредну сарадњу", закључио је тада Бернс.

Као заменик америчког државног секретара, Бернс је разговарао 2013. године у Вашингтону са тадашњим премијером Србије Ивицом Дачићем и поново изразио трајну подршку европској будућности Србије.

Бернс је констатовао напредак који је Београд постигао у дијалогу са Приштином, а који се води под покровитељством Европске уније.

Истакао је значај наставка конструктивног рада са Приштином на остварењу заједничког циља европских интеграција.

Шта у вези са Бајденом саветује Горбачов, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА