Најновије

МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ: Вучић прави раздор у Цркви!

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић реаговао је данас на саопштење Синода Српске православне цркве, у коме се ово тело оградило од изјава владике Григорија, назвавши их „политичким и страначким“.

Млађан Ђорђевић. (Фото: ХелмКаст)

Ђорђевић је оценио да се ради о наставку политизације органа СПЦ од стране режима Александра Вучића: „Уместо да подрже владику који јасно каже да су Косово и Метохија саставни део Србије и који исправно примећује да у Србији многе ствари не ваљају, чланови Синода дозвољавају себи да буду увучени у Вучићеве политичке игрице, каљајући тако образ Српске православне цркве“

Председник Ослобођења је указао да је необично што се Синод није огласио ни о једном од актуелних друштвених питања, па чак и афера од којих су многе укључивале великодостојнике цркве, али да реагују чим неко критикује режим.

„Синод се није оградио од владике Стефана Шарића и озбиљних оптужби за насиље, отмицу и прељубу. Не смета им када Никола Селаковић мешетари по цркви и лобира за избор новог патријарха. Нису се огласили када је председник САНУ Владимир Костић јавно рекао да Космет није део Србије. Нису се огласили када је Вучић предао енергетски систем на Косову Албанцима, што може утицати и на снабдевање струјом српских манастира и цркава на Косову и Метохији. Нису реаговали на Вашингтонски споразум, иако се у њему експлицитно помиње Српска православна црква. Нису стали у заштиту блаженопочившег митрополита Амфилохија када су га черечили београдски и подгорички таблоиди, нити када Мило Ђукановић напада владику Јоаникија. Нису се огласили на када режимски медији већ месецима објављују најгнусније лажи о владици Григорију. На све то, као и на многе друге девијације у цркви и друштву, чланови Синода ћуте“, рекао је Ђорђевић и додао:

„Ћуте на криминал, пљачку, неслободу, аутократију, издају Косова и Метохије – али се оглашавају када неко дирне у светог Вучића“.

Он је објаснио да се није цела Црква оградила од владике Григорија, већ само Синод, који од смрти патријарха Иринеја ради у крњем саставу, а како Сабор СПЦ није одржан, члановима Синода мандат је истекао.

„Такав крњи састав чине епископ Бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, епископ крушевачки Давид, митрополит загребачки Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом. Јасно је да у тој групи превагу односе Вучићу блиске владике, које не презају од ваљања у блату дневне политике“, каже Млађан Ђорђевић.

Он сматра да се ради о утврђивању позиција пред избор новог патријарха.

„Ово је још један срамотан Вучићев покушај окупације цркве. Режим покушава да елиминише неподобне, тј. оне који мисле својом главом и којима не би могло да се манипулише. Вучићу треба патријарх који ће да аминује коначну издају Косова, а томе се црква до сада оштро противила“, рекао је лидер Ослобођења.

Ђорђевић је закључио да овакво мешање политике у послове Српске православне цркве „није забележено од доба комунизма“, те да представља „срамно поглавље у историји СПЦ“.

Балканизација САД је неповратан процес! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Србин Инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА