Најновије

ОРИГИНАЛНИ ИЗГЛЕД ИЗ 1936: Дачић диже ограду око Скупштине!

Председник парламента решио да врати аутентичну гвоздену конструкцију која је некад окруживала здање. Део ње је завршио на Охриду, део на Белом двору

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић, председник Скупштине Србије и лидер СПС, наумио је да испред зграде парламента на Тргу Николе Пашића врати макар део некадашње аутентичне ограде која је на том месту била до средине педесетих прошлог века, сазнаје Курир.

Идеја да се згради парламента, што укључује и поменуту ограду, у потпуности врати некадашњи изглед, постоји одавно, али је тек недавно покренута процедура утврђивања где су завршили делови те ограде.

У духу старог Београда

Према извештају у који је Курир имао увид, део те ограде је искоришћен за ограђивање виле Биљана на Охриду, а део је у комплексу Бели двор.

Зграда Скупштине Србије некад је имала ограду целом дужином, са предње стране се налазила на месту где је данашњи плато, и била је израђена од кованог гвожђа. Ограда је уклоњена 1956.

- Замисао је да се Скупштини врати аутентичан изглед, а то обухвата и део испред самог здања. Ограда би чинила целину са самом зградом. Због времена када је направљена, али и духа старог Београда, могла би да буде и туристичка атракција, подсећање на неко старо време - каже извор Курира из Скупштине и додаје:

Ушли у траг

- Парламент је послао допис надлежнима да се утврди где је ограда након уклањања са платоа испред Скупштине однета, и у одговору је наведено да је део завршио у Македонији, а део у дворском комплексу.

Ивица Дачић у разговору за Курир каже да је ограда и раније тражена, али да су сада успели да јој уђу у траг.

- То није моја идеја, већ је то била жеља када се реконструисала Скупштина да јој се врати изглед из 1936. године, када је почела да се ради. Ове године у октобру ће бити 85 година како је одржана прва седница. Међутим, нису успели да нађу где је ограда. Тражио сам да се од надлежних органа затражи информација о томе, и одговор је да је ограда уклоњена 1956. и искоришћена за ограђивање Белог двора у Београду и виле Биљана на Охриду - наводи Дачић и додаје: - Тако да сада они који се баве рестаурацијом треба да виде да ли је уопште могуће да се то врати испред Скупштине. Значи, то је засад само идеја, ограда још није пронађена, ако је нађемо, зваћу вас да је фотографишете.

Ухапшен џихадиста Ал-Каиде, откривено шта га чека! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА