Најновије

ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ: Морамо да опоравимо "Торлак", важан је за земљу као војска и полиција

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије, професорка Даница Грујичић, каже за РТС да је веома добра ствар да имамо вакцине против коронавируса више произвођача, па да свако може да изабере коју хоће да прими. Истиче да би било најлепше када бисмо добили партнерски однос са Русијом да "Торлак" производи вакцину по њиховој лиценци. Открива и коју би вакцину примила.

Др Даница Грујичић (Фото: Јутјуб)

Докторка Даница Грујичић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, истакла да се нада да су се поштовале мере током новогодишњих празника.

"Била сам дежурна у Ургентном центру у ова последња три дана и био је хаос од четири поподне 31. децембра до два ујутру 1. јануара. После тога су се смирили. Били су углавном трауматизовани пацијенти", рекла је Грујичићева.

Ипак, истиче да је већина схватила важност поштовања мера.

"Мислим да је људима доста више затварања и сматрају да ако издрже још пар месеци, ја сам дубоко убеђена да ће од марта то дефинитивно бити боље још ако крене масовна имунизација то ће бити сјајно. Схватила је већина сада да је боље да се сачека још два месеца и да онда живимо нормално као што смо живели, а свако од нас жели да се дружи, ми смо социјална бића", додаје докторка.

На питање да ли је епидемија почела да се смирује, докторка каже да мисли да јесте, а да поготову наду дају вакцине.

"Оно што желим да похвалим – Србија је омогућила набавку више врста вакцина. Управо због свих прича која вакцина ваља, онај ко верује у ту вакцину нека је прими. Мислим да је јако добра ствар да имамо вакцине више произвођача, па нека свако изабере коју хоће", навела је Грујичићева.

Сматра да није паметно да људи који су прележали коронавирус и имају антитела сада примају вакцину.

"Ми који смо прележали и имамо ИГГ, ја спадам у њих, треба да сачекамо да онда када изгубимо та антитела онда их добијемо у виду вакцине, а сада треба да добију оне критичне групе становништва", истиче докторка.

Примарно да наш 'Торлак' производи вакцину

Нагласила је да је вакцинација најважнија како би се спречило даље ширење вируса.

"Најлепше би било када бисмо добили партнерски однос са Русима да наш 'Торлак' производи и то је за мене апсолутно примарно", рекла је Грујичићева.

На питање коју би вакцину пре примила руску или 'Торлакову', Грујичићева каже увек радије 'Торлакову' јер је наша, али да је лиценца руска.

"Битно је да производе наши људи, да они стоје иза онога што су произвели, јер то даје сигурност народу да ако си ти произео вакцину и дајеш мени да је вакцина безбедна", рекла је докторка.

Истиче да морамо опоравити 'Торлак', као и да је то једна од најважнијих ствари у наредним годинама.

"То је једнако важно као војска, полиција, можда чак и важније за здравље на наше деце – да знате да дајете сигурну вакцину. И не само ову вакцину, 'Торлак' треба да производи све. 'Торлак' то може, има капацитет и само му треба пружити шансу и уложити у њега", нагласила је Грујичићева.

Указала је да ћемо и поред вакцинације морати да носимо маске и држимо маску још неко време, посебно у болницама и у ситуацијама када имате тешке болеснике сви се морају продржавати мера хигијене.

"Оно што је добро показала ова епидемије је да морамо да се купамо, да перемо косу, да перемо руке често, да водимо рачуна о личној хигијени. Оно што би било добро да сваки грађанин ове државе има услове да то сваки дан спроводи", додала је докторка.

Услови за лечење онколошких пацијената припадају раном 20. веку

Истакла је важност изградње Онкологије 2, јер садашњи услови за лечење онколошких пацијената, како каже, припадају раном 20. веку.

"Оно што ме радује је подршка Министарства коју имамо. Ми смо већ предали захтев за промену урбанистичког плана. Инстутут за онкологију и радиологију с обзиром на то да је некада био део Клиничког центра не може да се зида на некој ливади, он мора да буде уз Клинички центар Србији где се уради највећи број онколошких операција", рекла је Грујичићева.

Истиче да се морају набавити најскупље и најновије машине.

"Ми смо сиромашна земља и не можемо дозволоти да набављамо стару технологију за коју за две године неће бити делова. Ми увек морамо набављати најмодерније машине", закључује Грујичићева.

Шта је Вучић рекао доктору Несторовићу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА