Најновије

Сулејманијево завештање улази у еру Бајдена

Џозеф Бајден је најавио да планира враћање САД у споразум са Ираном који је гарантовао ограничавање иранских нуклеарних активности и укидање међународних санкција.

Касем Сулејмани (Фото: Јутјуб)

Пише: Биљана Митриновић

Нико не може са сигурношћу да каже како ће протећи данашња годишњица убиства иранског генерала Касема Сулејманија које се у Техерану и даље сматра националном трагедијом. Ове недеље су Иран учестало надлетали амерички бомбардери Б52, који су из Северне Дакоте послати на Блиски исток како би демонстрирали силу, што је било и званично саопштење Централне команде америчке војске.

Америчко повлачење

У последњих месец и по дана то је било треће пребацивање америчких бомбардера у Персијски залив. САД су, према наводима америчких званичника, „уочиле знакове” да се Иран припремао за нападе на америчке мете или њихове савезнике у Ираку и на другим локацијама на Блиском истоку. Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф је, с друге стране, оптужио Доналда Трампа да је лажирао податке како би напао Иран и ушао у рат. Међутим, последњег дана протекле године министарство одбране је повукло из Персијског залива свој носач авиона „Ју-Ес-Еј Нимиц”, што je смањило америчку борбену моћ у овом региону. Тако је у року од неколико дана дошло до повлачења и борбених авиона и носача авиона, што значи или је заиста постигнут ефекат застрашивања Ирана или су настале поделе унутар врха америчког одбрамбеног система у последњим данима мандата одлазећег председника. Изабрани председник Џозеф Бајден је најавио да планира враћање САД у споразум са Ираном који је гарантовао ограничавање иранских нуклеарних активности и укидање међународних санкција.

На данашњи дан Сулејмани је убијен на аеродрому у Багдаду ласерски навођеним ракетама „хелфајер” које су испаљене из готово нечујног дрона вредног 64 милиона долара. Сулејмани је идентификован по препознатљивом великом прстену који је увек носио.

Путин и Ердоган у Палмири

Број терористичких напада и саботажа почињених у Сирији почео је поново да расте и то не само на североистоку земље, где се налазе протурски оријентисани милитанти, већ и у другим регионима арапске републике. У среду је у покрајини Даир ел Зор на главном ауто-путу убијено скоро тридесет сиријских војника, а рањено 13, у терористичком нападу на аутобус у коме су се налазили. Елитне сиријске јединице обезбеђују производњу нафте у тој области откако су припадници Исламске државе протерани, али се у пустињским пећинама крију терористичке групе које су прошле „период инкубације”. Они су очигледно анализирали своје грешке, реорганизовали се, поново наоружали и започели акције. У последња два месеца су забележене десетине напада терористичке групе Нусра фронт у околини Идлиба које имају јасну подршку Турске и других међународних снага. У октобру је Нусра фронт гранатирао Идлиб, Алепо, Латакију и Хаму, а Руски центар за помирење сукобљених страна је тврдио да турске снаге ипак нису учествовале у тим нападима. Без обзира на новогодишње комплименте које су разменили Путин и Ердоган, Руси се спремају да не доживе изненађење у Сирији: попут прошлогодишњег априлског, када су турске снаге дубоко ушле у сиријску територију. Ако се ове групе не сузбију поново, могу се догодити поновљени губици региона, укључујући и Палмиру.

У остатку света у коме се не воде ратови становништво размишља како да преживи здравствене и финансијске тешкоће изазване ковидом 19, јер се процењује да ће тема вируса корона остати доминантна и ове, 2021. године. Има оних који верују да је вирус само подлога за трећи светски рат. Међу аргументима овог апокалиптичног сценарија наводи се победа демократе Бајдена и снага које стоје иза њега, као и презадужена америчка економија која улази у велику депресију и мора хитно да „поједе некога”.

како је Москва '’угасила'’ Помпеа, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА