Најновије

ВОЗ КОЈИ МОЖЕ ДА УНИШТИ АМЕРИКУ: Није Бајагин, али јесте руски и погађа на 12.000 километара (ВИДЕО)

Русија ће се супротставити НАТО-овим ракетама средњег и кратког домета нуклеарним оклопним возом са ракетом Јарс.

Багрузин (Фото: РИА ''Армия России'')

Војни стручњак Алексеј Леонков говорио је о развоју ракетног система Баргузин и његовом уласку у руске трупе током гостовања у емисији Соловјов Лајв. Рекао је да је развоју Баргузина претходио железнички ракетни систем Молодец. Својевремено је Пентагон укључио „Молодец“ на листу оружја које потпада под Уговор о смањењу нуклеарних арсенала (СТАРТ). Према Леонкову, највећи страх Американаца тада је био тај комплекс који је немогуће открити. Његове ракете биле су и у јамама и на шинама. Нуклеарно особље могло је стићи на место лансирања: платформа за лансирање, контролна тачка лансирања и одељење особља ангажованог на сервисирању комплекса налазили су се у вагонима.

Током хладног рата, Пентагон је финансирао развој сличног пројекта Peacekeeper Rail Garrison, али је био принуђен да га умањи због техничких трошкова и високих трошкова одржавања и развоја нуклеарног оклопног воза.

„Или је њихова ракета претешка, или шине не могу да га издрже“, додао је Леонков

Комплекс Баргузин дизајниран је на бази железничког комплекса Молодец, биће опремљен модификацијом интерконтиненталне ракете Јарс способном да погађа циљеве у радијусу од 12 хиљада километара.

Развој оваквог ракетног комплекса подсећа на шаљиву песму совјетског и руског лика из анимираних филмова, Чебурашке, која се зове '’Нуклеарни вагон'’ (рус. Ядерный вагон – прим. ред.), и пева о руском нуклеарном одговору Сједињеним Државама и његовим последицама. Дакле, овај воз јесте руски, али је много озбиљнији од оног чувеног из Бајагине песме.

Какву освету Иран спрема за Сулејманија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА