Најновије

НАЈАВА КРАХА АМЕРИКЕ: Историја Римске и Вајмарске републике се понавља

Угледни амерички лист The National Interest сугерише да би ситуација у Вашингтону могла бити претеча „мрачнијих“ догађаја. Аутор чланка је делимично упоредио ситуацију у Сједињеним Државама са Вајмарском републиком.

Кип слободе (Илустрација: Pixabay)

„САД ће личити на Римску републику за време пропадања, у којој су и Цицерон и Клаудије имали своје завађене банде које су се међусобно нападале на улицама Рима. Исто је Вајмарска Немачка све поновила од почетка до краја“, каже се у чланку.

У материјалу се такође напомиње да су догађаји 2020. године показали да је у САД дошло до колапса норми које су људима са супротним погледима омогућавале интеракцију унутар једне државе.

„Као што су немачке социјалдемократе сазнале из сопственог искуства, када на политичко насиље одговорите насиљем, разлози који су проузроковали почетну окрутност не нестају.

Супротно томе, одмаздно насиље продубљује почетни прекршај, а то рађа све више и више окрутности“, додаје аутор.

Према чланку, у садашњој ситуацији Сједињене Државе суочиће се са једним од два развојна сценарија: или ће јуриш на Капитол присталице актуелног председника Доналда Трампа постати последња епизода „у овој драми мржње“, или ће политичко насиље постати норма и земља ће следити пут Вајмарске републике, где ће као резултат догађаја, као што је наглашено, режим постати делегитимизован.

Доналд Трамп је 6. јануара на скупу својих присталица говорио речима „идемо на Капитол“, након чега су се побунили током састанка ради одобравања резултата председничких избора.

Убијена су четири демонстранта: полицајац је устрелио једну жену, док се смрт осталих троје на сматра за насилну. Поред тога, један од полицајаца је тешко повређен и преминуо је у болници.

Сада су представници Демократске странке оптужили Трампа за подстрекивање и позвали на превремено уклањање са власти. Шеф државе је заузврат саопштио да се не слаже са резултатима избора, али је обећао да ће 20. јануара обезбедити миран пренос власти.

Трамп не намерава да присуствује инаугурацији изабраног председника Џоа Бајдена.

како за то време Русија затвара Црно и Азовско море, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА