Најновије

ТАЛИБАНИ ПРЕДАЛИ ЗАХТЕВ АМЕРИЦИ: Одмрзните резерве централне банке Авганистана!

Авганистански талибани позвали су Сједињене Државе да одмрзну резерве централне банке Авганистана, током текућег састанка са америчком делегацијом у Катару, који представља први дијалог лицем у лице на вишем нивоу откако је исламистичка група преузела контролу над земљом након повлачења САД крајем августа.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Талибански вршилац дужности министра иностраних послова Амир Кан Мутаки, који предводи талибане на дводневним разговорима у главном граду Катара, Дохи, рекао је да су амерички саговорници на отварању и обећали да ће подржати хуманитарну помоћ Авганситану и Авганистанцима понудити вакцине против корона вируса.

У аудио поруци коју су талибани доставили новинарима Мутаки је рекао да су разговарали о "отварању новог поглавља" између две стране, противника током америчке скоро 20 година дуге окупације Авганистана.

"У дискусијама се наглашава потреба да се међусобно успоставе добри позитивни односи. Нагласили смо потребу одмрзавања авганистанске финансијске имовине због тешких околности са којима се Авганистан суочава", рекао је Мутаки.

Вашингтон је замрзао милијарде долара у авганистанској имовини, углавном депонованој у америчким федералним резервама, откако су талибани преузели контролу над земљом. Светска банка и Међународни монетарни фонд такође су блокирали развојну помоћ, наводећи као разлог забринутост за људска права под влашћу Талибана.

Одлазак снага предвођених САД и многих међународних донатора одузео је Авганистану грантове којима је финансирано 75 одсто јавне потрошње, према Светској банци. То је отежавало талибанима да исплаћују плате државним службеницима.

"Јасно смо рекли (Американцима) да нико нема користи од нестабилног Авганистана, па нико не би требало да покушава да ослаби тренутну владу у Авганистану или да подстакне проблеме за наш авганистански народ који се већ економски бори", рекао је Мутаки.

Он је поновио да никоме са авганистанског тла неће бити дозвољено да угрози друге земље.

Амерички званичници нису дали детаље о текућим разговорима у Дохи. Званичници Стејт Департмента потврдили су у петак да ће америчка делегација од суботе одржати дводневне разговоре са талибанима.

Амерички званичници у суботу су инсистирали да састанак не значи да Вашингтон настоји да призна талибанску владу. Рекли су да ће то зависити од тога да ли ће талибани испунити своје обавезе о формирању инклузивне владе, заштитити права жена на рад и омогућити девојчицама да се образују.

Американци допремили ново оружје у Сирију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА