Најновије

ДОДИК: Све што припада Републици Српској по Уставу БиХ мораће да буде враћено!

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је увек говорио да не би жртвовао мир за Републику Српску и нагласио да су све активности које предузима Република Српска политичког и правног карактера и да се изван тога неће ићи.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

"Ништа од онога на шта немамо право не тражимо. Све што припада БиХ по Уставу биће њено и ми ћемо то поштовати. Све што по Уставу није у надлежности БиХ мораће бити враћено Републици Српској", истакао је Додик у интервјуу за Срну.

На питање да прокоментарише изјаву председника СДС-а Мирка Шаровића да су и они за враћање надлежности Републици Српској, али кроз парламент БиХ, Додик је рекао да не може да се начуди тим речима, преноси портал РТРС.

"Зар он мисли да је могло тако да ми то већ не би урадили? Бошњаци не желе да преговарају нити разговарају ни о једној надлежности која им је дата након што су је отели од Републике Српске", истакао је Додик.

Навео је да је Репубилка Српска била спремна да легализује Суд и Тужилаштво БиХ, али да им се јасно пропишу надлежности које не би задирале у ентитетске, али да ни то није могло.

"Мислим да је за све у БиХ најбоље да се вратимо како се зна рећи на фабричка подешавања", нагласио је Додик.

Додао је да мора да подсети све да је рат 1995. године завршен тако што је Република Српска одустала од независности, али и тако што јој је Устав, односно Анекс 4 дао довољно јаку аутономију да се каже "у реду, потписујемо".

Према оцени Додика, од 1995. до 2021. године присутна је стална, како је рекао, "брутална отимачина надлежности, која никада не би била проведена у редовној процедури".

Према речима Додика, да су Србима 1995. рекли да је ово ново устројство БиХ и понудили ово што имају данас, рат не би био завршен, нити би потписали тај споразум.

"Све под изговором функционалности ми смо губили једну по једну надлежност. И шта имамо данас? Је ли БиХ функционалнија? Зашто није када сте нам упорно говорили ако ово буде на заједничком нивоу брже ћете се кретати ка ЕУ. Јесмо ли се брже кретали? Нисмо", рекао је Додик.

Руски МиГ-31 стао на пут америчком бомбардеру! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА