Најновије

ГЛАВНИ ПРЕГОВАРАЧ ПРИШТИНЕ: Неће бити ЗСО

Заменик премијера и шеф преговарачког тима привремених институција у Приштини, Бесник Бисљими, изјавио је данас да ЗСО неће бити формирана, као и да, ако су грађани зато гласали за Српску листу, морају да знају да су изманипулисани. Бисљими је додао да је на политичким ентитетима да воде рачуна о реализацији предизборних обећања, тврдећи да Српска листа није испунила своја обећања из 2017. године, преноси Коха.

Срби на КиМ (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, не може бити моноетничког удружења и да ако се то сматра најбољим начином удруживања, исто би требало да се примени и на Албанце у Србији.

Он тврди да излазност Срба на северу Косову и Метохији није реална, као и да не гарантује да неке особе нису гласале у више општина.

"Нисмо утврдили како се то догодило, проблем је што Изборна комисија није обезбедила кредибилитет изборног система у свим општинама", сматра Бисљими.

Када се ради о наредној рунди дијалога, он је казао да би у другој половини новембра требало да се састану шефови преговарачких тимова, односно да би он тада требало да се састане са Петром Петковићем.

"Тренутно није у плану састанак на високом нивоу између премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића", рекао је Бисљими.

Петковић: Бисљими урушава дијалог, ЕУ да реагује

Најновије изјаве главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија да неће формирати Заједницу српских општина, врхунац су неодговорности и цинизма и директно урушавају наставак дијалога са Београдом, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

"Због тога молимо Европску унију, као посредника у дијалогу и гаранта спровођења споразума, да реагује на овакве опасне поруке Приштине о кршењу споразума и Заједници српских општина", саопштио је Петковић.

Указао је да је реч је о флагрантном урушавању сваког будућег дијалога и договора, а уцењивачке и једностране изјаве чији је потписник Бисљими не помажу ни нормализацији односа, ни потрази за компромисним решењем.

Београд је, са своје стране, наглашава Петковић, у потпуности показао конструктиван приступ дијалогу и опредељеност за поштовање постигнутих споразума, али са друге стране преговарачког стола на делу је потпуно одсуство било какве спремности за разговоре.

"А разговора о Заједници српских општина ће бити и то већ на следећој рунди дијалога, како је то јасно истакла и Европска унија. Зато би Приштини и Бисљимију било много сврсисходније да се добро припреме за разговоре о формирању ЗСО, уместо што упућују претње", навео је директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић истиче да није Београд крив што Аљбин Курти није успео да освоји већину ни у једној општини на Косову и Метохији и своје катастрофалне резултате не може сакрити нападима на српски народ, званични Београд и Српску листу.

Чиме хрватска условљава Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА