Најновије

ПУТИНОВА ПОРУКА ЗА ЕПОХУ КОЈА ДОЛАЗИ: Куда иду свет и Русија (ВИДЕО)

По ко зна који пут, на Валдајском форуму, руски председник покушава да објасни куда иду свет и Русија. А тренутак је заиста драматичан. Криза у којој се данашњи свет нашао много је другачија од свих ранијих. Као да су се и Бог и природа, па и сам човек, удружили против — човека!

Путин (Фото: kremlin.ru)

Истовремено губљење равнотеже у многим областима — од климатских промена на планети до све парадоксалнијих одговора на питање шта је човек и који је смисао његовог живота. Криза је концептуална, чак цивилизацијска.

Промене, наизглед благе, почеле су пре 30 година, након окончања хладног рата, када су они, који су се осећали као победници и попели се на Олимп, после кратког времена осетили да им земља испод ногу измиче, и да у осећају победе, ма колико се трудили, не могу да бесконачно да уживају. И то зато што нису успели да пронађу нову формулу стабилних односа у социјалној, политичкој, економској, културној и војној сфери, која би била добар темељ светском глобалистичком систему.

Тридесет година су у темеље новог светског поретка уграђивали грешке, једну за другом, па данас живимо у свету насталом на погрешним темељима, сматра Путин.

Крај западне доминације

Вековна доминација Запада у глобалnој заједници је завршена. Капитализам на који смо навикли више не постоји иначе се у свету у коме цене регулише тржиште, не би могло десити да артикал кога има сасвим довољно, преко ноћи поскупи за неколико стотина процената, што се управо десило с гасом. А кад неко, у овом случају Русија, понуди тај артикал по „нормалној“ цени, онда буде оптужен за „задње“ намере! Са капитализмом то нема ама баш никакве везе.

Као што ни затварање граница и подизање зидова, нема везе са глобализмом. То су нам прво показале избеглице, које су разбиле Европску унији и посвађале Америку, а онда, у још суровијем облику — корона. Најпре су се државе чланице ЕУ свађале око лекова, респиратора, отимале их једна другој, а онда су себично грабиле вакцине, као на улици. Ко пре вакцини-њему и вакцина. Остали могу и да поцркају! Где је ту светска здравствена, па светска трговинска организација? И има ли ту, уопште, ишта светско, осим разочарања?

Ипак има, каже Путин. На место капитализма, долази марксизам, који намећу баш они који су се против њега тако одлучно борили. Пре 100 година светлу будућност нудила је светска револуција, док данас њено место заузима светска демократија. И намеће се са истом енергијом са којом су је наметали „презрени на свету“.

Поново одлучује ЦК

Данас се борба за равноправност претвара у апсурд. У Америци неки ЦК, суровији од некадашњег совјетског, одлучује колико у филму треба да буде црних и белих, жена и мушкараца, трансгендера и гејева. И не само на филму. Тај исти ЦК је решио да преправи историју, да споменике да све оно што су некад белци радили црнцима — данас раде себи. Да поруше све споменике људима који су стварали ту Америку, којом се и даље поносе, свему то подсећа на оне дане које су до јуче сматрали херојским.

Ослањајући се на догме марксизма, бољшевици су такође најавили да ће променити читав уобичајени поредак — не само политички и економски, већ и саму представу о томе шта је људски морал, темеље здравог постојања друштва, до потпуног одбацивања породице. Тако је било!“, подсећа руски лидер.

Којим путем свет иде — не зна нико, али су сви свесни да смо испали из колосека, и да идући ко зна где, рушимо све што смо створили. И добро и лоше. Опасност од узајамног уништења је све реалнија, и то не само атомским бомбама.

Двадесети век, век ратова, као да се понавља у само мало другачијем облику. Противуречности какве данас постоје, некад су се решавале ратовима, али сада се ратови просто не завршавају. Погледајмо Авганистан из којег су Американци отишли после 20 година не остваривши ни један од прокламованих циљева. И рат траје.

То би, у мало слободнијем преводу, била суштина онога што је председник Русије рекао ових дана на састанку престижног Валдајског клуба који окупља истакнуте политичке аналитичаре, новинаре, коментаторе из целог света и који обично објашњава Путиново виђење света у датом тренутку, и пут којим ће Русија ићи у наредном.
Наравно Путин је поменуо и противуречности које доноси технолошка револуција, и претећу кризу у снабдевању храном и водом, деценијама дугу кризу односа између великих сила, којима се данас придружила и Кина.

Ратови се више не завршавају

Али, данашњи свет не сме себи да дозволи ни ратове, ни револуције, ни конфронтације, ни потресе, упозорио је. Свет је глобалан, али су они који у њему живе — различити. И зато нико никоме не треба да намеће своју решење. Русија која је осетила горак укус, и милионима живота платила револуцију, данас бира „умерени конзерватизам“ и „еволуцију уместо револуције“.

У том смислу, сматра Путин, на питање куда ићи даље, шта прихватити, а шта кориговати, Русија има одговор и свесна је да се за праве вредности мора борити и бранити их свим силама. Поготову што Русија има извесну предност у односу на неке друге државе. Има ослонац у сопственој духовности, богатој историји и култури. Све то ради и радиће на добробит руског човека који неће дозволити да га никакве кризе скрену са тог пута. А сви остали, имају право да бирају свој пут.

И зато је закључак прецизне анализе, коју ће, бојимо се, ипак, мало ко на Западу хтети да чује, оптимистичан —ситуација је толико непоправљива, да то, ако се боље размисли, може бити и добар тренутак да се све почне изнова.

Стрелков тврди да Русија не може да развије своје капацитете у Донбасу и Сирији јер Турска држи све адуте. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА