Најновије

ЗА МОСАД НЕМА ГРАНИЦА: Израелски обавештајци због важних информација киднаповали и иранског генерала! (ВИДЕО)

У недавној операција Мосада која је имала за циљ да открије информације о томе где се налази нестали израелски ваздухопловац Рон Арад наводно је отет ирански генерал ради испитивања, према извештају на арапском језику.

Израелска војска. (Фото: Јутјуб)

Агенти Мосада одвели су човека из Сирије у неименовану афричку земљу, тамо га испитивали и на крају пустили, известиле су у понедељак лондонске интернет новине Раи ал-Иоум.

У извештају нису наведени додатни детаљи о наводној отмици.

Премијер Нафтали Бенет открио је у понедељак да су агенти Мосада недавно отишли ​​на мисију да открију где се налази Арад, навигатор израелских ваздушних снага који је заробљен 1986. године, а за кога се посљедњи пут чуло 1988. године.

Међутим, шеф Мосада рекао је да је операција била неуспешна, према вестима канала 12. „Била је то храбра, одважна, сложена операција, али то је био неуспех. Нисмо успели ”, рекао је Давид Барнеа на интерном састанку.

„Било је боље да то не објавимо. Нажалост, овде није дошло до напретка ”, цитиран је такође неименовани званичник одбране.

Током свог говора на отварању зимског заседања Кнесета, Бенет је рекао да је „то била сложена, широка операција. То је све што се тренутно може рец́и. "

Бенет је рекао да се операција, у којој су учествовали мушки и женски агенти Мосада, догодила прошлог месеца у покушају да открије шта се догодило Араду, за кога се претпоставља да је мртав.

Након извештаја у којима се критикује Бенет јер је открио операцију и назвао је неуспешном, кабинет премијера објавио је саопц́ење у којем се описује као "успешна операција изведена уз постизање изузетних оперативних циљева".

„Доношење информација члановима Кнесета и широј јавности било је вредно, изражавајуц́и велики труд и посвец́еност врац́ању наших синова на њихове границе, чак и много година након што их је непријатељ заузео. Свако друго ширење информација је лажно ", наводи се у саопштењу.

Арад је изашао из свог авиона током операције у јужном Либану 1986. Израел верује да га је заробио шиитски покрет Амал пре него што је предат Ирану, па се из Либана преселио у Иран, а затим се поново вратио. У прве две године његовог заточеништва примљено је неколико знакова живота, укључујуц́и фотографије и писма, од којих је последње послато 5. маја 1988.

Дуго се претпостављало да је Арад умро пре много година, иако се обавјештајни извештаји разликују у погледу околности, времена и места његове смрти. 2016. извештај је указивао да је Арад убијен и сахрањен 1988. године у близини Бејрута. Међутим, комисија ИДФ-а 2004. утврдила је да је Арад умро деведесетих година прошлог века након што му је одбијен медицински третман.

Године 2006., лидер Хезболаха Хасан Насрала рекао је да је група веровала да је Арад мртав и да је сахрањен на непозатом месту, а 2008. немачки преговарач Герхард Конрад рекао је Израелу да је Хезболах рекао да је Арад погинуо током покушаја бега 1988. године.

Само 127 људи се пријавило за визу у Великој Британији, криза са снабдевањем се наставља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА