Најновије

СМЕНА КУРЦА: Аустрија добија ''концентрациону владу''?

Аустријска влада је уздрмана након истраге покренуте против канцелара Себастијана Курца и девет његових блиских сарадника због оптужби за проневеру и давање и примање мита и Аустрија би могла добити концентрациону владу.

Себастијан Курц (Фото: bundeskanzleramt.at)

Зелени, коалициони партнер Народне партије (ОВП), чији је лидер Курц, данас су заказали разговоре са шефовим посланичких клубова свих парламентарних странака.

Унутар странке Зелених све су гласнији захтеви да партија затражи смену Курца са места канцелара.

Опозиција с друге стране пред данашње састанке предлаже концентрациону владу.

Социјалдемократска партија (СПО), иначе по снази друга странка у земљи, спремна је, према речима њеног шефа Памели Ренди Вагнер да формира владу са Зеленима, Слободарском партијом (ФПО) и Неос-ом.

СПО је у четвртак одржала састанак председништва странке на којем је, како преносе медији, договорено да се осталим странкама понуди формирање концентрационе владе.

Социјалдемократе не желе никакву коалицију, већ радни споразум на основу којег би се формирала влада, а на њеном челу желе своју лидерку Ренди-Вагнер.

Уколико Зелени одлуче да „сруше“ владу раскидањем коалиције са ОВП постоји више опција за будућу владу.

Прва је влада свих опозиционих странака са Зеленима.

Друга опција је мањинска влада Зелених, СПО и Неос-а уз подршку ФПО.

Такође постоји и могућност да председник Александер ван дер Белен, као 2019. именује експертску владу до следећих избора.

Следећа опција је расписивање превремених избора.

О судбини актуелне аустријске владе одлучиваће се најкасније у уторак, за кад је заказана ванредна седница парламента.

Иначе, Курц је већ једном био смењен као канцелар 27.маја 2019. када му је изгласано неповерење у парламенту.

Он је први канцелар у историји Аустрије којем се тако нешто догодило, а сада би могао бити суочен са новим сменом.

Међутим, након првог "рушења" Курц и његова ОВП из избора су изашли још снажнији и тада се очекивања опозиције, пре свега СПО, да ће грађани гласати против народњака, нису испунила.

Курц је, међутим, и поред свих оптужби са којима је био суочен у прошлости и сада најпопуларнији политичар у Аустрији и како показују истраживања далеко испред свих осталих.

Од своје партије је добио пуну подршку и јасно је поручено осталим партијама да ОВП неће бити у влади ако на њеном челу не буде Курц.

Зелени захтевају "особу без мрље" уместо Курца

Странка Зелених Аустрије упутила је данас јасан ултиматум Народној партији Аустрије (ОВП) затраживши да народњаци морају да нађу "особу без мрље“ да замени Себастијана Курца на челу владе.

Зелени су данас започели разговоре са шефовима посланичких клубова у аустријском парламенту, услед кризе у влади насталој након покретања нове истраге против канцелара Курца, а први саговорник им је била лидер Социјалдемократске партије (СПО) Памела Ренди-Вагнер.

Пред почетак састанка су Зелени били оштрији према коалиционом партнеру ОВП, него што су били ових дана, али нису желели да открију како ће гласати на ванредној седници парламента у уторак, када би могло да се гласа о поверењу влади.

"ОВП је позвана да нађе 'особу без мрље' која би могла да преузме место канцелара", поручила је шефица посланичког клуба Зелених Зигрид Маурер.

Маурер и шеф Зелених Вернер Коглер рекли су да се ради о "тешким оптужбама" због којих је угрожена могућност деловања канцелара.

Због тога, рекли су, сада жели да са другим парламентарним странкама разговарају о свим опцијама.

Коглер је, у вези са одлуком Председништва ОВП о стајању уз Курца и инсистирању да буде канцелар, рекао да коалициони партнер има право да доноси одлуке какве жели, али и да има могућност да изабере личност којој не прети дугогодишњи судски процес.

Маурер је казала да је Курц оптужен за тешка кривична дела, као што су корупција или проневера 1,3 милиона евра новца пореских обвезника.

"Курц ће од сада стално морати да се бави одбацивањем тих оптужби. Јасно је да тако неко не може да обавља своју дужност", оценила је она.

Маурер је рекла и да, пошто ОВП одбија да замени Курца "особом без мрље", Зелени сада воде разговоре са опозицијом.

Ренди-Вагнер је казала да је на Зеленима да одлуче да ли ће "даље подржавати систем Курц".

О могућим варијантима коалиције без ОВП није желела да говори и избегла је одговор на питање о њеним амбицијама да постане канцеларка.

"Ради се сада о будућности земље, о миру и стабилности и влади која не би била у сталном фокусу правосуђа", поручила је Ренди-Вагнер.

Шта је Марија Захарова поручила НАТО пакту, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА