Најновије

Ђукановић злоупотребио дипломатски пасош?

Црногорски председник Мило Ђукановић злоупотребио је дипломатски пасош да би отворио приватни траст у офшор зони, рекла је јуче посланица Демократа Тамара Вујовић, док је министар вањских послова Crne Gore Ђорђе Радуловић позвао Демократску партију социјалиста (ДПС) да објасни такво поступање.

Мило Ђукановић (Фото: Председништво ЦГ)

”Који је то државни посао отварање траста? Нисмо се до сад срели с оваквим случајем. Да ли је неко злоупотребио дипломатски пасош да отвори траст? Морате да објасните на који начин је дипломатски пасош коришћен за отварање траста”, рекао је Радуловић посланицима ДПС-а у Скупштини, на седници Одбора за међународне односе и исељенике у Скупштини, преносе Вијести.

Он је подсетио на Закон о путним исправама којим је дефинисано да се дипломатски пасош издаје државним функционерима, службеницима и намештеницима “ради ефикаснијег обављања државних послова и обезбеђења њихове заштите у другој држави у извршењу службених задатака, у складу са међународним уговорима”.

Вујовић је навела да су у четвртак у емисији “Начисто” на ТВ Вијести изнесени докази о прилагању овјерене документације приликом успостављања траста, а то је дипломатски пасош председника државе.

”Није ваљда да се дипломатски пасош може користити да се оснује приватни траст, да се у пет држава и четири слоја замаскира власништво над евентуално заштићеном имовином”, казала је Вујовић.

НВО МАНС је у недељу објавио да су Мило Ђукановић и његов син Блажо 2012. године склопили тајне уговоре о управљању својом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских острва, Панаме и Гибралтара.

Син председника Црне Горе је искористио ту структуру да формира и две скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

Истраживачки центар МАНС-а је до тих података дошао кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом Пандора папири, коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ICIJ) са партнерима из 117 земаља. До сада највећа база процурелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшор агенција.

Једна од њих је Alcogal, водећа адвокатска канцеларија у Панами са представништвима на свим познатијим офшор дестинацијама, укључујући Британска Девичанска острва, преко којих су вођени послови породице Ђукановић.

Трастови не постоје у црногорском законодавству, а на офшор дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине. Оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију која постаје званични власник, иако њом само управља. У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ниједној институцији, се прецизира ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине.

Ђукановић је саопштио да није урадио ништа незаконито када је основао фирму ван граница Црне Горе 2012. године и позвао тужилаштво да испита цијели случај.

Он је казао да је свој однос према држави показао у “дугим годинама борбе за њу”.

Како је СПЦ одговорила Ђукановићу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА