Најновије

ДА ЛИ ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ РАТ? Америка испоручује оружје, очигледно је да се спрема напад

Планови Вашингтона да наоружа Кијев не помажу смањењу тензија у Донбасу, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов после састанка америчког државног секретара Ентонија Блинкена са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом.

Руска војска (Фото: Mil.ru)

„Планови за испоруку оружја кијевском режиму само ће погоршати ситуацију на југоистоку Украјине. Сматрамо да је пропуштена још једна прилика да се Кијев примора да заустави рат“, навео је дипломата у саопштењу коју је руска амбасада објавила на Фејсбуку.

Према мишљењу Антонова, повеља коју су потписали Вашингтон и Кијев је „скуп штетних слогана“.

„Очигледна је усмереност на заоштравање ситуације, а не на смањење напетости. Осим тога, у скоро у сваком реду постоји геополитички набој за супротстављање Русији“, додао је он.

Дипломата је нагласио да су за Москву неприхватљиве било какве намере Вашингтона да види Кијев у НАТО-у.

Кулеба и други чланови украјинске делегације посетили су у среду америчку престоницу. Тамо су представници Украјине и Сједињених Америчких Држава потписали нову повељу о стратешком партнерству. Блинкен је на састанку такође обећао да ће наставити да пружа војну помоћ Кијеву, укључујући и смртоносно оружје.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Украјина отвара нови фронт, шаље трупе на северну границу, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА