Најновије

АКО СРБИЈИ БУДЕ ОТЕТО КОСОВО, ДОЋИ ЋЕ ДО СУКОБА: Хрватски идеал је био католицизам и НДХ (ВИДЕО)

Ако Србији отму Косово, неминовно ће бити сукоба, рекао је хрватски историчар.

Горан Шарић (Фото: Јутјуб)

„Мој предлог решења за КиМ је: Србији интегритет, Албанцима суверенитет, мали Шенген отворених граница за проток људи, робе, капитала, идеја, монетарна, царинска унија, заједнички војни савез и политички блок у УН. То вам је шест-седам земаља које би увек у УН гласале исто. Не мислим да је ово сјајно, али је алтернатива рату. Ако се не седне и разговара, десиће се нови сукоб. Ако Србији отму Косово, неминовно ће бити сукоба, а то није добро ни за кога, рекао је у „Српском свијету“ Горан Шарић, хрватски историчар, који је одмах на почетку емисије прокоментарисао хрватску реакцију на наш филм „Дара из Јасеновца“.

„Хрвати су снимили 100 филмова о овом последњем рату. Замислите да је Кустурица почео да снима филмове о Сребреници у 50 наставака. Колико би „Оскара“ до сада имао?! Само је Србима забрањено да након 70 година сниме филм о сопственом страдању“, огорчен је хрватски историчар и теолог, дотакавши се короне:

„Ватикан стоји иза пројекта короне. Папа је први позвао на мере, на затварање, а видилица је чак ишла тако далеко да је рекла да се Господ повукао и да је у изолацији. Страшно“, рекао је Горан Шарић и испричао како је у Хрватској све затворено, да се народ не дружи.

„Хрватски идеал је био католицизам и Неовисна држава Хрватска. Прошло је 30 година. Срба нема, чак су се и Хрвати иселили, Хрватска је пуста, опљачкана кроз приватизацију. Игор Мндић је рекао да је Хрватска неуспешан пројекат, а ја мислим да је успешан јер је прављена да не успе. Свој суверенитет су уступили Бриселу. Сада се показало да им је циљ био да се ослободе Срба. Не видим да су срећни због тога. Никад Хрвати неће схватити да им Срби нису непријатељи, а ни Срби да им Хрвати никада неће бити пријатељи“, закључује гост „Српског свијета“ и додаје да су Хрватима стално други криви, да су незадовољни и да је занимљиво да Срби живе лошије, али да су задовољнији и износи занимљиву тезу:

„Срби и Хрвати су најблискији народи на овом простору, деле заједничко порекло, илирско и дошли су на Балкан много пре седмог века, како нас учи официјелна наука. Да није било бечке жеље за доминацијом на Балкану, за колонизацијом Балкана и ватиканске тежње да покори Србе, можда бисмо ми данас били исти народ. На жалост, то се није десило, али су зато Србија, Војводина, Македонија, Босна, Косово биле колоније Хрватске и Словеније“, вели Горан Шарић.

„Мали испад, малог Стојковића на книнској тврђави када је рекао да је то Крајина узбуркао је целу хрватску нацију и недељу дана су били на седативима, позивали су српског амбасадора на рапорт. А када би Срби за све хрватске увреде позивали хрватског амбасадора у Београду, онда би му изнајмили апартман у Палати „Србија“ јер би тога било у енормним количинама на дневном нивоу“, коментарише Горан Шарић и вајка се како нема времена, али би се радо позабавио и написао књигу о грешкама у српским уџбеницима, сматрајући недопустивим да Немци и Хрвати имају монопол на тако осетљиву област као што је издавање уџбеника и образоавње деце.

Одбијајући увреде на рачун Срба, прави занимљиву паралелу:

„ Да Срби нису дали ништа и никога, већ само једну Милеву Марић, било би довољно! А мало људи зна да катедру за квантну физику на Оксфорду држи најбољи квантни физичар на свету, Србин са Аутокоманде Владимир Ведран, за кога је мало људи чуло, а он је сјајан, блистав ум“, сматра гост „Српског свијета“ и поново се враћа Ватикану:

„Ватикан није признао Косово* и сада им је то као плус. А што би га признао, када су га признале све оне битне земље? И данас би папа радо у Србију, али се зна да пут води преко Јасеновца и очигледно је да те спремности за сада нема. Занимљиво је да су моји професори на Католичко богословном факултету гледали благонаклоно на православље, а на Србе са изразитом антипатијом“, и можда и у томе треба тражити разлоге за Шарићево окретање православљу.

Ово је само делић онога што је Горан Шарић рекао у „Српском свијету“.

Какву превару власт спрема у Београду, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА