Најновије

НИШТА ОД ОПОЗИВА? Пропао план дубоке државе да заувек избаци Трампа из политике!

Бивши амерички председник Доналд Трамп могао би већ данас да буде ослобођен кривице након процеса у Конгресу у којем му се суди зато што су његове присталице посејале семе насиља и хаоса 6. јануара.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

Сенатори, у улози сведока, судија и поротника, наставиће у суботу у 10 сати по локалном времену процес бившем председнику, месец дана након оптужбе да је "подстицао на побуну".

Доналд Трамп, једини амерички председник који је двапут подвргнут процесу опозива, има добре изгледе да буде ослобођен кривице, као и током првог "импичмента" пре годину дана.

С обзиром на његову велику популарност на десници, тешко је веровати да ће се 17 републиканских сенатора приклонити педесеторици демократа и створити двотрећинску већину потребну да се Трамп прогласи кривим. За Трампову осуду треба да гласа 67 сенатора и таква одлука би му онемогућила могући поновни избор у будућности.

Трампу се суди у америчком Сенату због његовог запаљивог говора у којем је присталице позвао да "се паклено боре" пре него што су они 6. јануара насилно ушли у Конгрес и угрозили заступнике. У окршају је погинуло пет особа, међу њима полицајац.

У петак је председник САД Џо Бајден, који је у клупама Сената провео више од 35 година, рекао да је нестрпљив да видети шта ће његови републикански "пријатељи" учинити, изразивши наду да ће они "преузети одговорност".

Политичка дисквалификација

Трампови адвокати су у петак износили обрану пошто је девет заступника демократа протеклих дана износило оптужбе. Мајкл ван дер Вин је рекао да је опозив "неправедни и неуставни чин политичке освете".

"Ова ужасна злоупотреба Устава само даље дели нашу нацију када би требало да покушавамо да се уједињујемо око заједничких приоритета. Попут свих других политички мотивисаних ловова на вештице, које је левица покретала претходне четири године, овај опозив нема никакве везе са чињеницама, доказима и интересима америчког народа. Сенат би требало брзо и одлучно да га одбаци", рекао је Ван дер Вин.

Он је оценио да "ниједна разумна особа не може озбиљно да верује да је председников говор 6. јануара био подстицање на насиље или побуну" и да је Трамп "експлицитно охрабривао присутне да користе своја права на миран и патриотски начин".

Ван дер Вин је навео да је цела премиса Трамповог обраћања присталицама била да би демократски процес требало да тече у складу са законом и да то "нису речи неког ко подстиче насилну побуну". Како је рекао, процес опозива "нема везе са противљењем демократа политичком насиљу, већ њиховим покушајима да дисквалификују политичку опозицију".

Ђорђевић позвао Србе да бојкотују изборе на КиМ! Више о томеОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА