Најновије

АРАПСКА ЛИГА СЕ ОБРУШИЛА НА ПРИШТИНУ: Палестина има поруку за лажну државу

Генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит најоштрије је осудио признање Јерусалима као главног града Израела од стране Косова и његову одлуку да отвори амбасаду у окупираном граду.

Јерусалим (Фото: Pixabay)

Абул Геит истакао је да је одлука и нелегитимна и да представља кршење међународног права према којем је Јерусалим окупирана територија и подсећа да је, на основу тога, међународно право забрањује премештање амбасада у овај град, преноси Daily news Egypt, преноси Kossev.

Он је нагласио да Косово овом одлуком крши међународни консензус о отварању амбасада у окупираном Јерусалиму. До сада су само две државе прекршиле овај консензус – САД и Гватемала.

Истовремено, Абул Геит је нагласио да су резолуције Савета безбедности УН у том погледу јасне, нарочито Резолуција 478 из 1980. године, која осуђује анексију Израела од источног Јерусалима и забрањује државама да успоставе дипломатске мисије у граду.

Он је рекао да отварање амбасаде било које земље у Јерусалиму не мења чињеницу да је град под окупацијом, а да се о његовој судбини може одлучивати само путем преговора.

Овде се узима у обзир чињеница да је Јерусалим једно од најважнијих питања у преговорима између Палестинаца и Израелаца.

Абул Геит је такође истакао да је признавање Јерусалима као престонице Израела у супротности са логиком мирног решења и међудржавног споразума.

Прекјучерашње званично успостављање дипломатских односа и најаве отварање амбасаде Косова у Јерусалиму критиковала је Европска унија и критиковала је Турска  подсећа Kossev.

Палестина позива Приштину да размотри одлуку о Јерусалиму

Палестинско министарство спољних послова оценило је данас да је одлука Приштине да отвори представништво у Јерусалиму разочаравајућа и позвала га да размотри још једном ту одлуку и повуче је.

Према писању палестинске агенције Вафа (Wafa), Министарство је навело да је та одлука Приштине у супротности са свим што тамосње власти покушавају да учине како би убедиле свет да призна независност тзв.Косова, преноси портал Репортери.

Палестинско Министарство сматра да је одлука Приштине погрешна и да би њено повлачење дало пример посвећености законитости и међународном праву.

Какву важну пресуду доноси суд у Хагу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА