Најновије

Опомена игумана Високих Дечана: "Док се ми на КиМ боримо за сваку цркву, у Ваљеву..."

ДЕЧАНИ - Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић реаговао је због потапања манастира Светог архангела Михаила недалеко од Ваљева.
Сава Јањић (Фото: Јутјуб)

Сава Јањић (Фото: Јутјуб)

Он је на друштвеним мрежама поделио фотографије потопљеног манастира познатог и као Ваљевска Грачаница. "Ово је страшна слика која опомиње све нас, изглед унутрашњости ваљевске Грачанице данас. Грачаница тоне, али усходи на небо. Већина посланика о Скупштини општине Ваљево је изгласала потапање цркве из 15. века. Жалостно, док се ми овде на Косову и Метохији боримо за сваку цркву и сваки гроб, у Ваљеву се уништава баштина нашег народа и Цркве", навео је Јањић. Истакао је да треба зауставити потапање манастира, оценио да је пројекат изградње хидроцентрале Ровни катастрофалан и подсетио да се као манастир Грачаница помиње у турским пописима из 1560. године, али поједини гробови и делови конака у непосредној близини сведоче да црква потиче из 15. века.
Ово је страшна слика која опомиње све нас - изглед унутрашњости Ваљевске Грачанице данас. Грачаница тоне али усходи на н... Posted by Sava Janjic on уторак 8. март 2016.
Манастир Ваљевска Грачаница се налази пред потпуним потапањем због изградње хидросистема са браном Ровни на реци Јабланици код Ваљева, а ниво воде је у неким деловима већ већи од метар.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА