Најновије

ОВАЈ ПИЛОТ ЈЕ МОГАО ДА ПОКРЕНЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Током рутинске вежбе начинио глупост, срећом радари СССР га нису снимили (ВИДЕО)

После Другог светског рата Немачка је била подељена на четири окупиране зоне - Британију на северозападу, Француску на југозападу, САД на југу и Совјетски Савез на истоку.

Током рутинске вежбе начинио глупост (Фото: Јутјуб)

Под њиховим окупационим владама, две стране Гвоздене завесе следиле су веома различите путеве - Западна Немачка је постала капиталистичка земља са тржишном економијом, а исток је пао под високо централизовану комунистичку власт. Берлин, смештен на совјетској територији, такође је био подељен на четири окупиране зоне, али је СССР 1961. године покренуо ултиматум захтевајући повлачење свих оружаних снага, што је довело до подизања Берлинског зида.

Источни блок приказао је Зид како штити своје становништво од фашистичких елемената који се заверују да би спречили "вољу народа" да изгради социјалистичку државу у Источној Немачкој и наређено му је да пуцају у свакога ко покушава да пређе.

Означио је почетак опасног периода, који је скоро видео како су обе стране покренуле нуклеарни рат - а бивши пилот канадског ратног ваздухопловства Лори Хон открио је током наступа у "Разговорима о хладном рату" како је ризиковао да додатно заоштри тензије.

Водитељу и продуценту Јену Сандерсу рекао је: "Био је то леп дан, 11. септембра 1972. године, био је мој 11. септембара".

"Био сам на одсуству и вратио се у ескадрилу дан раније и пружали смо блиску ваздушну подршку белгијској војсци"!.

Једном од момака било је позлило, па је момак који је водио операцију рекао: ‘Хоћеш ли на пут?’, А ја сам рекао: ‘Доврага да’.

"Па сам отишао и ставио своју опрему, добио сам кратак брифинг од 30 секунди, имали смо неке унапред испланиране руте које ће нас одвести на пола пута, а након тога ћемо морати да користимо мапе.

"Рекао ми је да га узмем, попнем се на 5000 стопа, разговарам на радију на овој фреквенцији, одрадим неколико кругова и вратим се кући."

Хон, који је учествовао у вежби међу НАТО савезницима, наставио је са детаљима својих наредби.

"Учинио сам то, а онда су рекли да из позадине долазе неки амерички војни авиони Ф4, тако да морамо да очистимо циљно подручје према истоку пре скретања на југ.

"Нисам схватио две ствари - прво, мој систем мапа уопште није био превише поуздан и нисам му обраћао пажњу, јер је био леп дан, мислило се да је база негде у Чехословачкој.

"Друга ствар коју нисам схватио је да је циљно подручје већ било унутар тампон зоне - 16 км миља од политичке границе. Једини којима је било дозвољено да лете у њему били су Немци, Американци, Британци и Канађани.

"Оно што нисам схватио да је циљ унутар тога, па сам већ био 16 километара од границе, а кад сам скренуо на исток, био сам на 5.000 стопа, нисам се скривао ни од кога.

Али пилот је убрзо схватио да нешто није у реду.

"Кренуо сам према истоку, имам пуно горива, тражим друге ловце да бих се играо са њима, али нисам видео никога, терен не изгледа као некада и схватио сам да нешто није у реду".

"Попео сам се на 20.000 стопа и скренуо на запад подешен за навигациону помоћ и писало је 070 на 95 миља, рекао сам:"Опа, нисам мислио да се ту налазим". Вратио се у базу и добио укор."

Последице да је СССР уочио и оборио Хона могле су бити погубне.

Било је неколико напетих сличних тренутака током четворогодишње препирке која је претила да закуха тензије.

А да су обе стране наоружане до зуба нуклеарним оружјем, донела би само једну брзоплету одлуку да покрене Трећи светски рат.

Како су људи Веље Невоље били верни Вучићу погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир/Express.co.uk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА