Најновије

МИЛО УДАРИО НА СРБИЈУ, ИЗВРЕЂАО ПОКОЈНОГ АМФИЛОХИЈА: Осуо дрвље и камење на Београд и СПЦ

Црногорски председник и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић не престаје са нападима на Србију. Он сада тврди да би званични Београд хтео преко својих „политичких трупа“ да управља Црном Гором, те да Србија у Никшићу спрема - Косовски бој. Он је успут напао и покојног митрополита црногорско-приморског Амфилохија, док је за СПЦ рекао да је „друга линија утицаја великосрпског национализма на изборни процес у Црној Гори“.

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.mе)

Лидер ДПС тврди да Београд нервира то што његова странка не губи подршку јавности како су очекивали.

За све му криви Срби

- Зато се у Никшићу спремају на Косовски бој. Званични Београд је резултате црногорских избора протумачио „логиком освајача“, а председник Србије својатањем црногорске историје жели да премости недостајући део историје Србије - навео је Ђукановић.

Додао је да се може рећи да је нервоза у сада јединој централи Демократског фронта (ДФ) - у државном врху Србије - у порасту.

- Тим пре што ни нова влада Црне Горе не игра по њиховим тактовима - рекао је Ђукановић.

Како каже, званични Београд би хтео чистији модел, да преко својих политичких трупа управља Црном Гором.

Говорећи о намерама и ресурсима које наводно користи српски председник да би га уклонио с власти, Ђукановић каже да се „прецењују капацитети председника Србије“, чиме се, како наводи, иде наруку „његовој (Вучићевој) илузији како је надомак циља да освоји Црну Гору“.

Оптужујући Србију да „континуирано продукује нездраве односе са суседима“, Ђукановић каже да је то „опасна игра“, коју деведесетих „нису успели да контролишу ни већи политички играчи од данашњих“.

- А знамо како је завршила: у геноциду и у Хагу - тврди Ђукановић.

Нож у леђа

Покојног митрополита Амфилохија је означио као „непоправљивог великосрпског националисту, несклоног Црној Гори као независној држави; негатора црногорског националног идентитета, познатог и по увредама према мањинама“.

Милан Кнежевић из Демократског фронта за Курир оцењује да је Ђукановић последња особа која може да говори о великосрпском национализму и било каквом националном наративу, будући да је, како каже, последњих 30 година своје владавине променио толико националних и идентитетских дресова да више ни сам не зна који дрес тренутно носи:

- Управо је он 1988. на косовском таласу прогнаних Срба и Црногораца, који су дошли да протестују у тадашњи Титоград, послао јасну поруку да ће свим уставним средствима бранити право српског и црногорског народа да остане на КиМ. То му пак није сметало да 20 година касније забије нож у леђа Србији и призна тзв. државу Косово и касније гласа за њено учлањење у Унеско.

Укинута пресуда, Дикић на слободи

Апелациони суд Црне Горе укинуо је првостепену пресуду у случају познатом као „државни удар“. Првостепеном пресудом за наводни „државни удар“ с циљем свргавања тадашње власти са актуелним председником Ђукановићем на челу на изборни дан 2016. године, осуђено је више лица, међу којима су лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и бивши генерал Жандармерије Србије Братислав Дикић. Дикићев адвокат Душан Јововић изјавио је за подгоричке Вијести да ће његов брањеник напустити затвор у Спужу.

Приведен Милов кум

Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић саопштио је на Твитеру да су у Подгорици приведени Драган Брковић, власник „Вектре“ и кум Мила Ђукановића, као и још четири особе.

- Биће занимљиво. Нулта толеранција на корупцију - написао је Абазовић и најавио да ће ускоро бити и допуњене кривичне пријаве документима до којих се дошло. Он је овом објавом практично саопштио да је настављена акција привођења у оквиру афере „Абу Даби фонд“.

Иначе, Брковић је, након привођења и саслушања, пуштен.

Шта кинески експерти кажу о руском “Дамокловом мачу” прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА