Најновије

СИРИЈСКЕ ВЛАСТИ ПРОНАШЛЕ ТЕЛО АРХЕОЛОГА АЛ АСАДА: Није открио терористима где је национално благо

Сиријске власти верују да су пронашле тело чувеног археолога Халеда ал-Асада, којег су убили припадници Исламске државе 2015. године када је покушао да заштити древни град Палмиру, преноси Би-Би-Си.

Палмира (Фото: Pixabay)

Државни медији су пренели да су у близини Палмире пронађена три тела, те да се верује да је једно од њих тело Халеда ал-Асада. Идентитет жртава биће потврђен ДНК тестовима.

Милитанти су 2015. јавно одрубили главу Халеду ал-Асаду (82) након што је одбио да открије локацију драгоцених артефаката. Брутално убиство било је једно у низу злочина које су починили припадници Исламске државе током два периода када су имали контролу Палмиром која је под заштитом Унеска.

Халед Ал-Асад је посветио више од 50 година проучавању древном граду у сиријској пустињи североисточно од Дамаска.

Он је убијен 2015. године, а тадашња генерална диркеторка Унеска Ирина Бокова је након бруталног чина рекла да је Исламска држава ал-Асада убила јер није хтео да изда своју дубоку посвећеност Палмири.

У недељама које су уследиле након убиства археолога, Исламска држава је уништила неколико чувених делова Палмире из првог и другог века које је оценила као идолопоклоничке. Након поновног заузимања локације 2016. године, милитанти су уништили још неке грађевине.

Владине снаге контролишу подручје од марта 2017. године, али се радови на реконструкцији одвијају у ограниченом обиму због грађанског рата који је тренутно у току.

Како је реторика о користи присуства стране војске пропала, сазнајте ОВДЕ.

Извор; Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА