Најновије

ШТА АКО БРИТАНИЈА И РУСИЈА ЗАРАТЕ? Челенџер против Армате

Комитет за одбрану Доњег дома Велике Британије објавио је извештај о стању оклопних јединица оружаних снага земље, описујући сценарио могућег војног сукоба између краљевине и Русије. Документ је објављен на веб страници парламента.

Британска војска (Фото: army.mmod.uk)

„Ако би британска војска у наредних неколико година морала да се бори против равноправног противника, што значи и Русије, у источној Европи, наши војници, иако несумњиво још увек неки од најбољих на свету, били би срамотно приморани да крену у борбу користећи застарело наоружање и чак и застарела оклопна возила.

Многа од ових возила стара су више од 30 година, имају врло ниску механичку поузданост, озбиљно су инфериорна у односу на модерну артиљерију и ракетне системе у погледу ватрене моћи и не добијају стално довољну ваздушну подршку“, каже се у документу.

Према мишљењу британских парламентараца, Министарство одбране и руководство војске знали су за потребу модернизацију возног парка војске. Али неуспех програма усмерених на ово довео је до даљег застаревања експлоатисаних модела.

То заузврат „утиче на укупни потенцијал и борбену снагу војске, посебно у случају потенцијалног равноправног противника какав је Русија“, каже се у извештају.

„Од завршетка хладног рата крајем 1980-их, возни парк војске карактерише све веће застаревање и све веће смањење броја (возила – прим. ред.)

Британија је 1990. имала 1.200 основних борбених тенкова, данас их има 227, а онима који су преостали хитно је потребна модернизација“, каже се у извештају.

Поред тога, парламентарци су поменули најновији тенк Армата и стварање побољшаног оклопа за друга борбена возила у служби у Русији.

Аутори извештаја изразили су сумњу у способност британског тенка Челенџер 2 „да издржи ову нову претњу“.

Поред тога, примећује се да је такође инфериоран у односу на слична борбена возила савезника у НАТО-у.

Поред тога, извештај укључује и анализу бригадног генерала Бена Берија. Закључио је да посебна смањена дивизија, која би требало да буде створена до 2025. године, „неће моћи да победи модерну руску оклопну дивизију, већ ће бити надмашена“.

О краху Турске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА