Најновије

ЗАШТИТНЕ МАСКЕ ОПАСНЕ ПО ЖИВОТНУ СРЕДИНУ: Као да једемо млевене кредитне картице

Сваког минута у свету се искористи и баци три милиона заштитних маски, а многе завршавају у природи и представљају праву еколошку бомбу, пише лист “Фанпејџ”.

Маска (Фото: Pixabay)

Заштитне маске су направљење од пластичних полимера, који у природи шире такозване микро и нано пластичне честице, дијаметра мањег од пет милиметара. Микропластика, укључујући и ону која настаје разлагањем заштитинх маски, оставља у природи отровне материје као што су тешки метали, наводи лист.

Организације за заштиту околине упозоравају да, будући не постоје упутства како одлагати и решити се заштитних маски, расте опасност од даљег загађења околине.

Лист подсећа на ранија научна истраживања, која су показала да 14 милиона тона микроплатике завршава на морском дну, загађени су најудаљенији делови планете као што је Антартик и највеће морске дубине.

Микропластика из мора често завршава у телима морских животиња, укључујући и оне које једемо.

Друго истраживање потврдило је да једући морску храну седмично унесемо у наше тело пет млилграма микропластике, што је исто као када бисмо једном седмично поједли фино самлевену кредитну картицу.

У Италији искориштене заштитне маске завршавају заједно са осталим смећем, али с обзиром на количину, неке специјализиране фирме већ раде на изради посебних контејнера како би се, будући да су направљене од пластике, и заштитне маске рециклирале.

О једном од најмоћнијих лекова који имамо прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА