Најновије

САД ОПТУЖИЛЕ ПЕКИНГ! Севале варнице, Џо Бајден и Си Ђинпинг ће морати да "гасе пожар"

Рат речи започео је када су на Аљасци почели разговори америчких и кинеских званичника, а амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Пекинг за подривање глобалног поретка, што је изазвало оштро побијање његовог кинеског колеге.

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

Блинкен је отворио самит у четвртак серијом оптужби против Пекинга, изражавајући "дубоку забринутост" због наводне "економске принуде" на америчке савезнике, кршења права у Кини и претње коју земља представља "поретку заснованом на правилима који одржава глобалну стабилност".

Агресивни тон америчког државног секретара убрзо се сусрео са одговором кинеског дипломате Јанг Ђиечиј, најављујући тако да ће први сусрет лицем у лице између званичника Бајденове администрације и њихових кинеских колега почети ратоборно.

„Сједињене Државе користе своју војну силу и финансијску хегемонију да би извршиле јурисдикцију дуге руке и потиснуле друге земље“, одговорио је Јанг, директор Централне комисије за спољне послове Кинеске комунистичке партије, који је започео 15-минутни говор подстакнут коментарима Блинкена.

Јанг је додао да Вашингтон "злоупотребљава такозване појмове националне безбедности да би ометао нормалну трговинску размену и да подстиче неке земље да нападну Кину", истовремено инсистирајући да САД не долазе са "позиције силе".

Одговарајући на Блинкенову забринутост за људска права, Јанг је узвратио да САД имају своја "дубоко укорењена" питања са правима својих грађана, позивајући се на редовне извештаје о полицијској бруталности и убиствима ненаоружаних осумњичених од стране органа реда.

Недуго након размене оптужби, високи амерички званичник осудио је дуготрајни одговор дипломате као кршење протокола утврђеног пре разговора, који је захтевао двоминутну уводну реч сваког од главних преговарача.

„Изгледа да је кинеска делегација стигла са намером да се прослави, усредсређена на јавну позоришну и драмску уметност над суштином“, рекао је касније амерички званичник.

Члан кинеске делегације рекао је државним медијима да је упутио „строг одговор“ након што је америчка страна „прво прегазила своје време и изнела неразумне оптужбе“, додајући да је Пекинг на Аљаску дошао „усмерен на стратешки дијалог“.

Усменом препуцавању на самиту, претходила је оштра заједничка изјава Блинкена и његових јапанских колега након посете Токију раније ове недеље, којом је Пекинг оптужен за „дестабилизујуће понашање“ и кршење „међународног поретка“, такође подржавајући јапанске претензије на спорна острва Сенкаку, а које Пекинг назива Диаоју.

Дан касније, Вашингтон је најавио нови круг санкција за 24 званичника у Кини и Хонг Конгу, указујући на оно што сматра репресијом на полуаутономни статус града.

Министарство спољних послова Кине осудило је те потезе уочи састанка на Аљасци, изразивши наду да ће Вашингтон одустати од „микрофонске дипломатије“ и приступити преговорима на „конструктиван начин“.

Северна Кореја "раскрстила" са азијском државом, Америка главни кривац! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА