Најновије

СУТРА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Три кључне мере на столу, ево шта грађани могу да очекују

Рад угоститељских објеката, тржних центара, услови за улазак у Србију и анализа стања у школама, биће главне теме сутрашње седнице Кризног штаба.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Жестоко супротстављени ставови очекују се око рада кафића и ресторана, а када је реч о школама, нема назнака да ће бити измена садашњег модела.

У школским установама и приликом доношења нових мера, како сада ствари стоје, остаће све исто. Предшколска деца иду у вртиће, најмлађи од првог до четвртог у учионице, а сви остали наставу похађају онлајн.

Најтврђи став Кризног штаба очекује се управо сутра, и то око отварања угоститељских објеката и тржних центара. Према незваничним најавама, тржни центри и надаље највероватније остају затворени, осим прехрамбених радњи и апотека, за које послодавци морају да омогуће рад. Најжешће супростављени ставови очекују се око угоститељских објеката.

Медицински део Кризног штаба је против отварања кафића и ресторана, а представници Београда понудиће моделе за рад. Како сада ствари стоје, доктори би могли да дозволе рад угоститељским објектима, али искључиво у баштама. Међутим, то практично значи да неће сви моћи да скину катанац и део угоститеља ће засигурно инсистирати на тези да је то дискриминација. Иако медицински део Штаба сматра да би и то било великодушно јер су кафићи и ресторани, како наводе, највећи расадници вируса, представници Београда намеравају да предложе моделе рада како би сви могли да раде.

Тако је све мање извесно да ће кафићи и ресторани бити отворени са скраћеним временом већ ће бити предложена варијанта отварања уз посебне забране. Те мере би одређивале дистанцу и колико људи може бити унутар објекта. Ограничење ће засигурно бити веће од четири квадрата и у оптицају је варијанта од девет квадрата.

Током дана је било мало мало изгледно да ће медицински део Кризног штаба пристати на потпуно отварање угоститељских објеката, међутим, уколико би се то догодило, захтев приде би засигурно био обавезно ношење маски. Епидемиолог Предраг Кон рекао је јутрос да отварање башта јесте реалан захтев.

Др Кон: Ја носим маску и док пијем кафу

- Главно место непоштовања мера су угоститељски објекти, првенствено кафићи и ресторани. Свако ко уђе, носи маску, а онда је скине на месту где седи. Ја носим маску и док пијем кафу. Није истина да то не може да се спроводи, исто важи и за јело. Ви ако хоћете то да спроводите, и те како можете. Ресторани су место доказано научним истраживањима као место где се највше људи заражавају. Не шире угоститељи заразу, већ места окупљања. Певање је важан фактор, капљице могу да иду и до 12 метара. Нико не покушава да пева с маскама - рекао је доктор Кон.

Не одустају ни представници Београда. Заменик градоначелника Горан Весић изнова је истакао да је боље дозволити контролисан рад него да се људи окупљају по становима и кућама које је теже контролисати.

Чека се одлука у условима за улазак у Србији

На сутрашњем заседању требало би да се донесе одлука о условима за улазак у Србију. Разлог више јер се ближи Ускрс и долазак грађана из дијаспоре.

Премијерка Ана Брнабић још пре неколико дана најавила је да би могло да дође до промена услова на граници. Она је најавила да ће бити донет план о тестирању свих који улазе у нашу земљу и на који начин ће се то спроводити.

- Жеља нам је да повећамо капацитете, а посебно на границама како би сви који улазе били тестирани. Видећемо да ли ће бити о трошку државе или тих људи, као и да ли ће се правити разлика између наших и страних држављана - навела је премијерка.

Подсетимо, тренутно је на снази мера по којој сви странци, али и наши грађани који улазе у Србију морају да имају негативан налаз на ПЦР тесту (наши у супротном иду у десетодневни кућни карантин). Међутим, ово не важи за оне који долазе из Црне Горе, БиХ, Бугарске, Мађарске, Албаније и Северне Македоније.

Према последњим незваничним најавама, услов за улазак у Србију биће негативан PCR тест или потврда о вакцинацији, али на основу које се може видети да је путник примио другу дозу најмање три недеље раније.

Додатну бојазан, када је реч о уласцима у нашу земљу, изазива чињеница да су се појавили нови сојеви вируса. Осим британског и бразилски, јужноафрички, који могу додатно да наруше ионако тешку ситуацију у земљи. Зато је медицински део Кризног штаба за пооштрене услове који би се односили и на стране држављане и дијаспору.

Како је доктор Несторовић запањио Србију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА