Најновије

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ДРЖАО СТАЉИНА ПОД ПРИСМОТРОМ: Водио службу којој ништа није промакло

Поводом стоте годишњице Одреда за посебне намене (ОСНАЗ) Сверуске ванредне комисије (ВЧК), ФСБ Русије је објавио низ архивских докумената. Међу њима је било и писмо совјетског политичара, оснивача ВЧК (Чека) Феликса Дзержинског.

Дзержински и Стаљин (Фото: РИА Новости)

Порука је датирана из 1925. године, док је Дзержински служио као председавајући ОГПУ-а у Савету народних комесара СССР-а - посебном телу државне безбедности које се борило против свих противника совјетског режима. У њој је Дзержински написао да је приметио да је током посете позоришту праћен Јосиф Стаљин, тадашњи генерални секретар Централног комитета Свесавезне комунистичке партије бољшевика. „Данас сам на улазу у позориште са другом Стаљином, близу врата, приметио сумњиву особу која је читала објаву на табли, али је врло будно прегледавала аутомобил у којем смо стигли и ми“, каже се у писму.

Дзержински је такође напоменуо да је приликом напуштања позоришта постојао други „тип“ и такође прочитао објаву. Према његовом мишљењу, претпоставља се да би то могли бити службеници закона. „Ако ови нису наши, онда, наравно, морамо пазити. Сазнајте и пријавите “, наредио је он.

ОСНАЗ је формиран 1. априла 1921. године у складу са наређењем за припаднике Чеке. Главни задаци специјалних снага били су борба против непријатеља владе СССР-а и „одбрана извојеване револуције“. Одред је такође чувао владине зграде, важне државне објекте и догађаје у Москви, јединице су такође биле укључене у борбу против политичког разбојништва у европском делу СССР.

Како је Кадиров узвратио ударац Израелу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА