Најновије

РАДОВАНОВИЋ: Зашто смо 4. по броју заражених у Европи

Србија је на четвртом месту у Европи по броју новозаражених короном на сто хиљада држављана, упозорава директор канцеларије Светске здрвствене организације у Србији Марјан Ивануша. То нам се дешава упркос вакцинацији којом се навелико хвалимо. Професор Зоран Радовановић као главне кривце за ту неславну позицију Србије види недовољан број вакцинисаних и превише благе мере.

Професор Зоран Радовановић (Фото: Јутјуб)

“Више од пола милиона људи је примило и другу дозу вакцине, али међу њима су и многи који су раније прележали корону. Ти људи које сада вакцинишемо добрим делом припадају групи која је већ била у контакту са вирусом, која је прележала болест”, објашњава професор Радовановић због чега нам, упркос вакцинацији, не расте колективни имунитет.

Радовановић истиче и као проблем види то што имамо пуно оболелих и међу онима који су примили једну дозу векцине.

“Они су од тренутка када су примили прву дозу кренули у живот. Постоји та лажна сигурност” упозорава Радовановић.

Проблем су и, према Радовановићевим речима, благе мере које се притом не поштују.

“Има ту и демагогије – људи воле да се скијају, нека се скијају. Људи воле да седе у кафићима, нека седе у кафићима. Мере су најблаже у Европи. Наравно да у том случају болести има све више. Кризни штаб је морао много раније да интервенише. Требало је реаговати још у октобру, а ми стално трчимо за последицама”, то су, сматра професор Радовановић, узроци лоше епидемиолошке ситуације, зато смо четврти у Европи по броју заражених.

Ситуација је већ дуго озбиљнија од мера које су примењене, примећује професор Радовановић.

Директор канцеларије Светске здрвствене организације у Србији Марјан Ивануша је оценио да се треба подсетити значаја придржавања мера, јер је ситуација у Србији озбиљна.

Ивануша истиче да сви знамо да је ово тешко и да дуго траје, али да док се не достигне колективни имунитет вакцинацијом једино што преостаје у борби против вируса јесте поштовање епидемиолошких мера.

Поред успеха у вакцинацији, треба имати у виду да је број оних који се још нису вакцинисали и даље велики и они и даље могу да се заразе и да пренесу вирус, рекао је Ивануша.

Он сматра да успех вакцинације зависи од поверења јавности и да треба пружити веродостојне информације о безбедности и предностима вакцине.

Подморница USS John Warner имала наредбу да атакује руске бродове. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА