Најновије

ШТА СЕ ДЕШАВА У ДОНБАСУ? Британски Би Би Си објашњава да ли Русија планира рат са Украјином и каква је ситуација на терену

Звецкање сабљама или припреме за рат? Од средине марта, Украјина и многе западне владе упозоравају да Русија гомила трупе на анексираном Криму и око зоне конфлитка у источној Украјини. Британски Би Би Си је сад направио анализу ситуације.

Донбас (Фото: РИА)

Да ли се Русија спрема да нападне Украјину, пита се Би Би Си. Бројни извори јављају да је дуж границе источне Украјине и на Криму примећено нагомилавање руских снага. Многи извештаји појавили су се на Твитеру, укључујући и твитове аналитичарско-обавештајне агенције Џејнс о присуству Искандер пројектила кратког домета.

Кремљ није дао никакве детаље о томе које јединице су распоређене близу Украјине. Портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитри Песков рекао је да је распоређивање снага на руској територији "унутрашње питање" које се никога не тиче. Неке трупе, укљућујући јединице на Криму, су на војним вежбама.

Песков је такође оптужио Украјину да "провоцира".

Украјински обавештајни извори рекли су Би Би Си-у да је на терену присутно додатних 16 батаљона тактичких група, односно око 14.000 војника. Све укупно, наводе из Украјине, Русија сада има око 40.000 војника на источној граници и око 40.000 на Криму, који је узела од Украјине у марту 2014.

Да ли је ово војска освајача? Могуће, али аналитичари кажу да је велика инвазија мало вероватна. Инфилтрација је опробани руски метод. Руске специјалне снаге без инсигнија - познате као "мали зелени" - заузеле су Крим 2014.

Украјина, НАТО и западне владе кажу да Русија има регуларне јединице и тешко наоружање у источној Украјини, што Кремљ демантује и наводи да је реч о "волонтерима".

Зашто Русија ратује са Украјином?

Од пропасти комунизма 1991. године, руске снаге су интервенисале у више сукоба на територији бившег Совјетског савеза, укључујући Чеченију и друге делове Кавказа.

У априлу 2014. године, по припајању Крима, проруски сепаратисти заузели су веће делове региона Доњецк и Луганск. Пре тога, вишемесечне про-западне демонстрације у главном граду Украјине, Кијеву, протерале су проруског председника Виктора Јануковича, објашњава Би Би Си.

У ово региону познатом као Донбас, становништво махом говори руски и многи становници имају руске пасоше. Путин је рекао да ће Русија бранити своје држављане у иностранству ако буду угрожени.

Руско-украјински односи су сасвим сигурно затехнути, али две земље нису у рату. Спорадичних сукоба у Донбасу је било.

Руско слање ГРУ специјалних снага, сајбер оружја и пропаганде у овом и другим сукобима је познато као "хибридно ратовање" - што значи да није ни прави рат а ни замрзнути конфликт, наводи британски сервис. У специјалном извештају америчког Конгреса прошле године, посебна пажња посвећена је улози ГРУ.

Већи сукоб у овој области забележен је 2014. године да би 2015. било потписано примирје и од тада је у неколико наврата било размене затвореника.

Више од 13.000 људи је страдало у сукобу. Украјина наводи да је ове године 26 њихових војника страдало у Донбасу, у поређењу са 50 колико их је регистровано 2020. Сепаратисти кажу да је више од 20 њихових чланова погинуло ове године.

Зашто Русија сада прети Украјини?

Руско-украјински аналитичари Павел Флегенгауер и Џејмс Шер наводе неколико фактора који су довели до тензија.

У фебруару, украјински председник Владимир Зеленски је увео санкције Виктору Медведчуку, моћном украјинском олигарху и Путиновом пријатељу. Украјина је такође забранила трад трима проруским ТВ станицама.

Мировни споразум у Минску, договорен 2015. године, далеко је од испуњеног, пише Би Би Си и као пример наводи да у сепаратистичком региону још увек није договорено организовање избора које ће надгледати независни посматрачи.

У ранијим сукобима у "блиском иностранству", Русија је слала своје трупе под изговором да је реч о "миротворцима". То се догодило у Молдавији и Јужној Осетији. Џејмс Шер сматра да би то сада могло да се догоди и у Украјини и тада би ситуација била "замрзнута" у корист Москве.

Неки спекулишу да Путин такође жели да тестира америчког председника Џоа Бајдена који је заузео чвршћи став према Русији од свог претходника, Доналда Трампа.

Путина у септембру чекају парламентарни избори а суочен је и са све масовнијом подршком опозиционару Алексеју Наваљном. Због тога би "одбрана" Руса у Украјини могла да се допадне многим бирачима, наводи Би Би Си и додаје да би на тај начин и Наваљни био маргинализован.

Да ли Украјину штити НАТО?

Не баш, јер Украјина није чланица савеза. Али НАТО има блиске везе са Украјином која је добила западно оружје укључујући и америчке антитенковске мине Џавелин. Стога, пише Би Би Си, Русија зна да би својим акцијама могла да испровоцира Запад да пошаље додатну војну помоћ Украјини.

Зеленски је позвао НАТО да убрза приступне преговоре са Украјином, али због конфликта који тиња и постојећих услова алијансе која има 30 чланова, то ће им тешко поћи за руком.

Путин увео санкције Ердогану! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Би Би Си/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА