Најновије

НОВА ЈЕЗИВА НАЈАВА ЗА БАЛКАН! Бивши премијер Албаније: Неизбежно уједињење са тзв. Косовом!

Бивши премијер Албаније Саљи Бериша сматра да је уједињење тзв. Косова и Албаније неизбежно, преноси Економија онлајн.

Саљи Бериша (Фото: Јутјуб)

- По мом уверењу, национално уједињење тзв. Косова и Албаније је неизбежно. Идеја 'националног јединства' као идеја водиља и идеал диктирана је с једне стране највећим европским историјским неправдама према Албанцима, поделом њихових земаља у којима су свуда били етничка већина. Дакле, то је идеја која се појавила и конкретизовала током касних седамдесетих година у јеку напора великих сила тог времена да порекну постојање албанске нације, униште је и поделе њене земље - истиче Бериша, који додаје да се идеја о промени граница појавила 2013. доласком Едија Раме на власт у Албанији.

Он објашњава како је дошло до, по његовом мишљењу "ослобађања" Косова и Метохије.

- Албанци на Косову и Метохији прешли су из мирног отпора у оружани герилски рат. НАТО је својим ваздухопловством омогућио ослобађање Косова и Метохије. Албанци у Северној Македонији успели су претњом оружјем да диктирају Охридски споразум. Албанци у Црној Гори имали су кључну улогу у независности Црне Горе - каже Бериша.

Он сматра да је напредак " у правом смеру коначног решења албанског питања био је изузетан".

- Идеал националног јединства Албанаца који мислим да је вечан. Али, сада се мора имати на уму да су упркос фундаменталној улози Албанаца у овим процесима, њихови главни актери који су дефинисали те процесе били наши међународни пријатељи и партнери. Дакле, принцип партнерства и лојалности не дозвољава једностране одлуке или поступке Албанаца према међународно утврђеном статусу и уз њихово одобрење санкционисано међународним актима и споразумима и законима.

Верује да ће уз помоћ међународних фактора доћи до реализације ове идеје.

- Дакле, за потпуну реализацију националног јединства захтева се прво потпуно разумевање наших главних савезника, али такође и ослобађање наших суседа од албанофобије, као и сведочења Албанаца пред међународном заједницом да ће овај процес дати консолидацију мира и стабилности у региону. Али овде желим да додам да идеју националног јединства промовише и фаворизује главни непријатељ ове идеје, велики Србин Вучић својим негирањем тзв. независне државе Косово и својим територијалним захтевима који подстичу рат. Ставовима који се у потпуности заснивају на доктрини о српској величини, Вучић негује нову конфронтацију између Срба и Албанаца, која би се упркос свему завршила победом Албанаца над српским агресором - закључује Бериша.

Нападнут амерички аеродром. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА