Најновије

Пентагон тврди: Руси намерно убијају агенте које смо обучили у Сирији

Амерички званичници тврде да Русија тајно гађа оперативце ЦИА-е у Сирији и да је до сада убила 150 побуњеника које је обучила ЦИА. Наводи се да је план Русије да уништи Исламску државу само маска, а да је прави циљ да се униште америчка средства.
Сиријска опозиција (Фото: Принтскрин јутјуб)

Сиријска опозиција (Фото: Принтскрин јутјуб)

Један амерички званичник је за "Fox News" рекао: „Путин намерно гађа наше снаге. Наши људи се боре за своје животе“. Москва је рекла да су САД одбиле да приме руску делегацију на челу са руским премијером ради преговора о конфликту у Сирији. Министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров, рекао је да је Вашингтон обавестио Москву да неће примити руску делегацију и да ће вршити војне преговоре само ради избегавања сукоба. Он је рекао да је било речи о преговорима када су се председници Владимир Путин и Барак Обама састали на заседању Генералне скупштине УН, али да се ситуација променила када је Русија покренула ваздушне нападе у Сирији. Виши амерички званичник је рекао за "Fox News" да ће се у новим преговорима расправљати само о томе да се спрече конфликти у ваздушном простору и да неће бити расправе о координацији са руским снагама. „Они не гађају ИД, нема ту шта да се координише“, рекао је званичник. Међутим, Путинов портпарол, Дмитриј Песков, рекао је да одлука Вашингтона неће помоћи око борбе против терористичке групе и решавања конфликта у Сирији. Он је рекао да је Путинова понуда да пошаље делегацију на челу са премијером Медведевим јасан показатељ да Москва жели да расправља о теми Сирије. Ове вести су се појавиле у тренутку када се на хиљаде иранских војника придружило руским авионима и сиријској војсци у припремама за офанзиву на утврђење ИД-а код Алепа. Русија је започела са ваздушним нападима на Сирију 30. септембра, а однедавно је појачала своју мисију. Пре неки дан је речено да је спроведено 88 мисија за само 24 сата и да је то један од најнапорнијих дана од почетка кампање бомбардовања. Међутим, пошто је ЦИА провела више од две године тајно наоружавајући, обучавајући и финансирајући неколико хиљада такозваних „умерених“ сиријских побуњеника с циљем свргавања Асада, амерички званичници нису баш одушевљени овом кампањом у којој су наведене групе постале мете руских пројектила. Ипак, Обамина администрација не жели да заштити проамеричке побуњенике од руских напада помоћу противаздушних пројектила јер се боји да би могли да падну у погрешне руке. Уместо тога, САД шаљу америчке "ТОW" противтенковске пројектиле које су побуњеници успешно користили у протеклих шест месеци. Портпарол Беле куће, Џош Ернест, рекао је новинарима у уторак да „контрирање Русији“ није ни близу толико важно као борба против ИД-а у Сирији и Ираку.
Прочитајте још:ПУТИНОВА ПОНУДА СРБИЈИ: С-300, пет милијарди евра, железница, гасне електране…СПРЕМА ЛИ СЕ ЕСКАЛАЦИЈА? Русија евакуише грађане из Сирије!
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА