Најновије

СПРЕМИТЕ СЕ! Америка послала поруку Приштини

"Тешки компромиси" у циљу постизања нормализације односа Приштине и Београда, које је председник САД Џо Бајден споменуо у писму упућеном косовској председници Вјоси Османи, могу бити неко ново, средње решење којим би се направио помак у дијалогу између две стране, оцењује за политички аналитичар Дукађин Горани.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

"То најбоље зна америчка администрација, али сматрам да се ради о неком средњем решењу или проналажењу неког таквог решења који не би усрећило ни једну ни другу страну, али које би значило помак јер се политика бави компромисом и једини начин стварања неке врсте решења јесте изналажење тог средњег пута. Како ће се то обликовати и у шта ће се претворити видећемо током преговора и дијалога, који по мом мишљењу мора јако брзо да се настави. Барем се чини да ће до наставка доћи раније него што се очекује”, каже Горани.

Он оцењује да су изјаве, попут ове америчког председника, нејасне и додаје да косовске власти у таквим случајевима треба да затраже додатно објашњење, односно шта тачно значе “тешки компромиси”.

"Да сам ја на њиховом месту затражио бих од америчке администрације да појасни о чему се ради у том компромису, то би био много ефикаснији начин него да расправљамо о принципијелностима и нечему што не води никуда, јер максимилистичке позиције, то се види и у писму Бајдена, неће бити нити пут, а неће бити ни прихватљиве за процес и то важи за обе стране истовремено”, сматра Горани.

Он напомиње да се без компромисног решења не може постићи свеобухватни споразум о нормализацији односа између Косова и Србије и истиче да је, осим наставка дијалога, неопходно да две стране промене приступ у преговорима, односно да изразе већу спремност за прихватање компромисног решења.

“Ако се та Заједница (српских општина) види као могући компромис, као то средње решење које ће водити ка међусобном признавању и осталим важним политичким ставовима и одлукама, онда она мора да се узме у обзир. То ће ипак бити део преговарачког процеса”, наводи Горани и додаје да многа питања између Косова и Србије нису разјашњена и да управо због тога ни формирање Заједнице српских општина није прецизно дефинисано.

"Зато дијалог мора да се настави, али без разумевања да ће решење морати да буде компромисно, не верујем да ћемо се померити са мртве тачке. Практична политика налаже да свака од страна започне тај унутрашњи процес размишљања о компромису и припреми јавног мњења да ће до компромиса морати доћи”, закључује Горани.

Руско ирански савез није безуслован, у Сирији су сукобили интересе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА