Најновије

БАЈДЕН УДАРИО НА АНКАРУ: Вашингтон их дирнуо где су најосетљивији

САД су званично признале масакре етничких Јермена почетком 20. века у Османском царству као геноцид, објавио је председник Џо Бајден на сајту Беле куће.

Џо Бајден (Фото: Бела кућа)

"Сваке године на данашњи дан сећамо се живота свих умрлих током геноцида над Јерменима за време Отоманског царства и поново се обавезујемо да ћемо спречити понављање таквих злочина. Почевши од 24. априла 1915. јерменска интелигенција и вођа заједнице у Цариграду, милион и по Јермена је депортовано, убијено или послато на смрт у оквиру кампање истребљења. Поштујемо успомену на жртве Медс Јегхерна (у преводу са јерменског: „велико злочинство“ – прим. ред.) тако да страхоте онога што се догодило историја никада неће заборавити “, пише у објави.

Турска је реаговала на промену става Вашингтона. Тако је министар спољних послова те земље Мевлут Чавушоглу на Твитеру написао да Анкара „у потпуности одбацује ову изјаву засновану искључиво на популизму“.

У страху од погоршања односа са Турском, Бајденови претходници на месту шефа државе избегавали су употребу речи „геноцид“. Амерички лидери посебно су користили израз Медс Јегхерн, што значи „велико злочинство“, и дефиниције попут „једно од најгорих масовних злочина 20. века“.

Сенат и Представнички дом америчког Конгреса усвојили су резолуције којима су масакр Јермена у Османском царству признати као геноцид 2019. године.

Како је Путин признао ДНР и ЛНР, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА