Најновије

ТИОДОРОВИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Ево када можемо очекивати попуштање мера (ВИДЕО)

Седница Кризног штаба за борбу са вирусом корона је завршена, након чега се обратио др Бранислав Тиодоровић.

Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Заседање је почело у 16 часова у Палати Србија, а главна тема су биле мере за предстојеће празнике.

- Желим да се прошетамо са породицама, да прославимо велике празнике, али и да поштујемо мере. Преко 90 одсто пацијената који су сада у ковид болницама су невакцинисани. Овај податак истичемо у први план да би свима било потпуно јасно. Фатално завршавају најчешће невакцинисани - рекао је Тиодоровић.

Он је позвао све да се вакцинишу, и рекао је да ће тренутно у фокусу бити радно активно становништво.

- Изнад 75 година скоро 50 одсто нам је вакцинисано са обе дозе. Тај део старосне популације смо заштитили, јер је он био најчешће болестан. Али слаб нам је одговор у радно активном становништву, пре свега у великим колективима - казао је Тиодоровић.

Епидемиолог је рекао да тренутно не можемо говорити о попуштању мера, и рекао је да се то може очекивати тек када бројке буду биле далеко мање.

- Када то буде било хиљаду новозаражених, или сто, тамо на лето. Иначе, има разлога, ако се буде и даље спуштао број новозаражених, да после 8. маја ублажавамо мере. То значи да ће ресторани, кафићи затвореног типа моћи да раде - казао је Тиодоровић, и позвао угоститељске раднике и музичаре да се вакцинишу.

Епидемиолог је потом истакао да у ковид болницама тренутно има мање пацијената, и да има више отпуста него пријема, али и да су они који су и даље хоспитализовани углавном у озбиљном стању. Он је потом причао и о производњи вакцине "Спутњик В" на Торлаку.

- Што се тиче производње "Спутњика В" на Торлаку то иде добро, и по свим индицијама то ће бити један добар потез, који ће нам омогућити да будемо сигурнији, али и да понудимо својим суседима део те сигурности - казао је Тиодоровић.

Доктор је потом одговорио на питање о проглашењу победе над короном, и казао је да нема никаквог тријумфа док о томе не одлучи Светска здравствена организација.

Тиодоровић је затим говорио и о повластицама за вакцинисане грађане, и рекао је да је то компликовано етичко и правно питање.

- То је питање и онога што устав допушта, и шта закони о људским правима допуштају. А ја нисам правник. Мислим да је најбоље да то усклађујемо са Европом и светом. Рецимо да вакцинисани смеју да иду на утакмице или концерте. Ипак, вероватно то нећемо моћи да применимо у свакој ситуацији. Ако неко из здравствених разлога није примио вакцину, и њему морате обезбедити неке бенефите, наравно уз негативан ПЦР тест. Све то захтева правни и етички приступ - истакао је лекар, и потом говорио о "зеленим картонима", тачније сертификатима који би били издавани вакцинисанима.

- То ће тек стручњаци за ИТ технологије, лекари и правници разматрати. Ми већ имамо урађен тај огледни примерак, али ту има још посла и усаглашавања.

Зашто у Србији и даље влада хибридни режим, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње бовости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА