Најновије

ОБРАТИО СЕ ЛЕПОСАВИЋ: Нису ме изабрали страни савезници, е да их нису изабрали страни савезници, већ грађани

Црногорски министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић поручио је да ће наставити да врши ту дужност док год му Скупштина даје поверење и да је спреман да се извини свакоме кога су његове речи повредиле.

Владимир Лепосавић (Фото: Влада ЦГ)

Лепосавић је рекао да је непријатно изненађен тврдњом да је његово јавно деловање, наводно од почетка, у великој мери одступало од званичних ставова Владе и Споразума који су 8. септембра потписали лидери коалиција парламентарне већине.

Наводећи да једна од обавеза преузетих овим споразумом гласи "одговорно спровођење свих међународних обавеза", Лепосавић је истакао да ово подразумева и обавезу свих чланова Владе Црне Горе да не забораве да их нису изабрали страни савезници, већ грађани посредством својих посланика.

Он је рекао да не негира, нити релативизује пресуђени злочин геноцида у Сребреници и додаје да на то нема право, саопштено је из ресорног министарства.

- Посланичко питање је гласило да ли бих ја признао злочин геноцида. То питање је део уобичајене, монструозне политике Демократске партије социјалиста којом се изазива раздор и међусобно завађање - рекао је Лепосавић.

Он каже да је био свестан да то посланичко питање није било постављено из добре намере, нити да би допринело поштовању међународних обавеза и оздрављењу друштва, него да би се сурово манипулисало трагичним осећањима Срба.

- Ово питање се увек поставља само министрима и јавним функционерима који су Срби, зато што они који га постављају посебно рачунају на чињеницу да су небројене жртве српског народа остале без сатисфакције и задовољења правде - навео је Лепосавић.

Према његовим речима, тај осећај неправде константно изазива сукобе на свим нивоима друштва и спречава истинско помирење па је, знајући то, сматрао да је неморално и нестручно да на ово питање одговори неодређено.

- Одговор на ово питање сам дао и као човек и као члан Владе - рекао је Лепосавић који истиче да уважава обавезност одлука Хашког трибунала, али да задржава право да изнесе критички став о његовом раду, као што се то уобичајено чини у јавном говору у свим европским и цивилизованим земљама.

Лепосавић напомиње да том критиком није угрозио углед земље, да изношењем критичког става не намерава да поништи важност одлука тог суда, него да освести јавни дијалог.

Он је рекао да је изнео јасан став и стручно утемељен коментар о ономе што су други спремни да напусте и при најмањој претњи, остављајући друштву да се вечито носи са манипулацијама, наметањем кривице и непријатељством.

Лепосавић је истакао да је захвалан на прилици коју је добио 4. децембра да у својству министра правде, људских и мањинских права служи грађанима и предводи реформе ради успостављања владавине права и елиминисања система корупције и криминала који је владао 30 година.

Како је немачки амбасадор ујединио власт и опозицију у Србији, прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА