Најновије

ОДЛАЗАК УНМИКА И КФОРА: Ко о томе одлучује?

За измене и допуне мандата Привремене цивилне администрације Мисије Уједињених нација (УНМИК) на Косову неопходна је одлука Савета безбедности, изјавила је данас портпарол УНМИК-а Санам Долатшахи после изјаве председника Србије Александра Вучића да ће једна од великих сила ускоро затражити повлачења снага КФОР-а и УНМИК-а из јужне српске покрајине.

КФОР (Фото: flickr)

Долатшахи је у изјави за Радио Слободна Европа (РСЕ) прецизирала да је мандат међународног цивилног и безбедносног присуства на КиМ утврђен Резолуцијом 1244, због чега свако прилагођавање мисије захтева одлуку Савета безбедности.

Неименовани званичник НАТО рекао је за РСЕ да се све одлуке у Алијанси доносе консензусом свих 30 држава чланица, па тако и оне које се односе на мисију КФОР-а.

Он је истакао да НАТО остаје привржен очувању стабилности на Западном Балкану, јавља Танјуг.

Председник Вучић јуче је изјавио да једна велика сила ускоро креће са званичним захтевом да се са Косова повуку КФОР и Мисија УН (УНМИК), оцењујући да би то била „апсолутна катастрофа” за Србију.

Вучић је рекао да ће о том питању покушати да разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом са којим би требало да се састене у Бриселу у понедељак, 17. маја.

Привремена цивилна администрација Мисије Уједињених нација (УНМИК) на КиМ је успостављена 2000. године, након ваздушних напада снага НАТО на тадашњу Савезну Републику Југославију, на основу Резолуције 1244, коју је Савет безбедности УН изгласао у јуну 1999. године, а која је и даље на снази.

Након проглашења независности Косова, 2008. године, УНМИК је највећи број својих задужења предао Мисији Европске уније (ЕУ) за владавину права на Косову (ЕУЛЕX).

Снаге КФОР на КиМ су распоређене у јуну 1999. године, након повлачења српских снага, а основ за распоређивање мировних снага под вођством НАТО такође је Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

О погоршању здравственог стања генерала Ратка Младића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА