Најновије

СПЕЦНАЗ ПО ДРУГИ ПУТ МЕЂУ СРБИМА: Први пут после заузимања аеродрома у Приштини

"Заједнички одговор 2021" је прва војна вежба специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације у историји. Ипак, руски специјалци нису први пут у Србији, јер су јуна 1999. године приликом заузимања аеродрома "Слатина" били претходница ваздушно-десантних снага. Домаћин вежбе која се одвија у Делиблатској пешчари је 72. бригада за специјалне операције Војске Србије.

Спецназ (Фото: Министарство одбране Русије)

Почев од 2014. године одржавају се заједничке војне вежбе и обуке српске и руске војске, али је ово први пут да нека од јединица "Војске специјалне намене" ( рус. - Войска специального назначения) вежба са српским војним специјалцима.

Како је саопштило Министарство одбране Србије, заједничка обука се одвија у ширем рејону Делиблатске пешчаре и да ће на крају обуке бити изведена тактичка вежба са бојевим гађањем.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да се одржава заједничка антитерористичка тактичка вежба и да ће трајати до 25. маја.

Такође, наводи се да на вежби руска страна учествује са близу 200 припадника и 11 јединица борбене технике и да сви долазе из јединица специјалне намене Западног војног округа.

Главне теме вежбе биће десантирање коришћењем падобрана "Арбаљот" ( рус. - самострел), прилаз непријатељу, блокада и уништење илегалних формација и обука и гађање из лаког пешадијског наоружања.

Како РТС сазнаје, руска војска послала је на вежбу у Србију 2. бригаду специјалне намене, чија је команда у граду Промежици у Псковској области.

Церемонији отварања вежбе на војном комплексу "Орешац" код Вршца присуствовали су командант српске 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан и командант руске 2. бригаде специјалне намене пуковник Константин Башујев.

Основно наоружање српских специјалаца је аутоматска пушка "ФН СКАР" у калибру 5,56 х 45 милиметара НАТО, а руски специјалци имају најновији "калашњиков АК-12" у калибру 5,45 х 39 милиметара.

Такође, на церемонији отварања вежбе било је постројено 11 оклопних возила. Војска Србије приказала је по четири оклопна возила "милош М16", три "хамера", а Руси своје оклопњаке четири возила "тигр М".

"Заједнички одговор 2021" уврстио је Војску Србије у једину оружану формацију у Европи и једну од ретких у свету која има заједничке активности и са специјалним јединицама руске војске и са војскама САД и земљама чланицама НАТО-а.

Како је хеликоптер на НАТО вежби у Словенији улетео у жице далековода, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА